Дори и само едно кафе да дойде да пие, това е чисто психологически добре за народа. Премиерът Бойко Борисов посети заведение в Кюстендил, съвместно с председателя на асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

Насред заведението премиерът коментира ситуацията с ваксините у нас, след като спря вчера кампанията, който така или иначе върви само с "Астра Зенека", след смъртния случай в Пловдив. Здравните власти не виждат обаче връзка между поставянето на ваксината и леталния изход.

Борисов отговори на критиките, които се чуват най-вече от страна на левицата защо не е направил постъпки за внос на руска или китайска ваксина. "Защо Борисов не се обади на Си Дзинпин или на Путин, веднага мога да се обадя, но това не е разрешение на въпроса. На територията на Европейския съюз могат да се поставят ваксини само такива, разрешени от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА)", обясни премиерът.

Той даде като пример Чехия, която въпреки направените постъпки, парламентът не е разрешил внос на "Спутник V", а пък в Словакия здравният министър си е подал оставката. На 26 февруари тази година соцводачът поиска да внасяме ваксината "Спутник V". От ГЕРБ отговориха, че искането на БСП е лобизъм.

На този етап: ЕМА разглежда документите на "Спутник V", ще посети и на място производството, за да види дали е по стандарт, а Китай дори още не е подал документи за разрешение на употреба в ЕС.

БСП готови денонощно за извънредно заседание на парламента за ваксинацията

БСП готови денонощно за извънредно заседание на парламента за ваксинацията

Имали идеи за разрешаване на проблемите с ваксините

Борисов за пореден път обясни и защо България е заявила най-голямо количество ваксини на "Астра Зенека" - "поръчахме от тях защото бяха напред в процедурата, после веднага поръчахме и от другите". Също така за решението роля е изиграла и цената - едните ваксини са от няколко долара, докато други стигат до 10-15 долара на парче повече.

"Това е като кафето - ако при едното заведение кафето е 4 лв, а в другото 15 лв и нагоре, къде ще пият кафе хората?"

Борисов уточни, че се плаща на доставена ваксина, а не на поръчана.

Заедно с Борисов бе и здравният министър Костадин Ангелов, който информира, че се очакват резултатите от изследванията в Пловдив за починалата жена и след тях ваксинацията може отново да бъде пусната. "Ще изчакаме резултатите от Пловдив, но нямаме притеснения сериозни."

Вчера са поставени над 20 000 ваксини. Към момента ситуацията в Гоце Делчев отново, както и есента, е сериозна, обясни Ангелов.

"Леко повишен е натискът към болницата в Кюстендил, снощи са приети 9 души, остават 20 свободни легла. Разбрахме се с РЗИ Кюстендил и с екипа на болницата как да направим новата организация с цел още по-добро осигуряване на навременни медицински грижи", информира здравният министър.

 3159 нови случая на коронавирус, над 200 са новоприетите в болница

3159 нови случая на коронавирус, над 200 са новоприетите в болница

Починали са 102-ма души...

"България спазва европейските правила и няма да допуснем политически спекулации или геостратегически интереси да пречат на ваксинационната кампания у нас", обясни Борисов в Кюстендил. Относно ЕС, "това е много регулиран пазар - на лекарствата и компромиси в Европа не се допускат".

"Никога не сме противопоставяли секторите един на друг, включително заведенията с образованието. Трудно е, оборотите не са както преди, но държавата активно подпомага със социално-икономическите мерки 60/40 и 80/20, тъй като тук са ангажирани много работни места", добави той.

В Кюстендил Борисов посети храма "Успение Богородично", за чието обновяване правителството отпусна над 1 милион лева. "Към всички религии трябва да се отнасяме с уважение", посочи Борисов и пое ангажимент джамията в града също да бъде обновена.

"Някои много обичат да ходят веднъж в годината на Шипка, но всичко е в разруха. Сега ние ще го ремонтираме и направим", обясни той във връзка с манастирския комплекс "Рождество Христово"-Шипка.

И ремонтът на манастира на Шипка "Рождество Христово" влезе в политическите спорове
Обновена

И ремонтът на манастира на Шипка "Рождество Христово" влезе в политическите спорове

С 3 млн. лева ремонтират сградата на бившата Семинария

Малко по-късно депутатът от 44-тото народно събрание Иван Ченчев от БСП посъветва премиера Борисов да попита своя унгарски колега Виктор Орбан за руската ваксина "Спутник V".