С 3 млн. лева ремонтират манастирския комплекс "Рождество Христово" на Шипка, съобщиха от Министерския съвет. С парите ще се реновира сградата на бившата Семинария, която е в изключително лошо състояние.

"Това е грижата на всички тези, които един път в годината, на 3-ти март, се качват на Шипка, изговарят високопарните си слова, добре заучени и след това си заминават. Те се качват там, където целият народ като отиде, се чувства свободен, и говорят от името на народа. А манастирът виждате в какво положение е", каза премиерът Бойко Борисов.

Румен Радев: Да почитаме паметта на героите е наше дело и отговорност

Румен Радев: Да почитаме паметта на героите е наше дело и отговорност

Той подчерта, че свободата и справедливостта не са даром

Повод за думите му е присъствието на президента Румен Радев по време на националния празник на паметника на връх Шипка. 

За Йотова е цинизъм да няма тържества на Шипка, а да се отварят ресторанти

За Йотова е цинизъм да няма тържества на Шипка, а да се отварят ресторанти

По думите ѝ независимо от изборите много важна е фигурата на здравния министър

През 2020 г. бяха насочени 1,6 млн. лв. за ремонт на камбанарията и по нея вече се работи активно като е изградено 53-метрово скеле. "На храм-паметника Шипка, който е върху кръвта на загиналите хора за нашето Освобождение, камбанарията щеше да падне", напомни премиерът.

"Това е символът на България, на Освобождението, направен в памет на всички жертви, паднали за нашето Отечество", отбеляза Старозагорският митрополит Киприан и благодари за осигурените средства за манастирския комплекс "Рождество Христово" - Шипка.

В сградата на Семинарията е предвидено да има неделно училище, лекарски и зъболекарски кабинет.

По-късно от Министерския съвет уточниха, че сградата, която ще се ремонтира, е била предназначена за Семинария (Духовна академия към Московската патриаршия). По време на Междусъюзническата война в нея настаняват ранени войници. Оцелелите от тях създават семейства с местни жители и сградата осиротява.

След това е превърната в сиропиталище - Дом "Шипка". Когато то е затворено сградата става санаториум за лечение на болни от силикоза до 1996 година. От тогава тази постройка е разграбена и започва да се руши. Все още личат предвидените за духовници, преподаватели и послушници стаи и училищни кабинети. Останала е и табелата на рехабилитационния комплекс. В съседство са и другите обслужващи сгради - здание на персонала, дом на учителите, болнично здание, складове, дърводелска работилница, канцелария, библиотека.

С 210 000 лв. реставрират Паметника на връх Шипка

С 210 000 лв. реставрират Паметника на връх Шипка

Министерството на културата ще осигури необходимите средства

Идеята е тази сграда да бъде превърната отново в действащ манастирски комплекс, където да бъдат настанени монасите на светата обител, които днес живеят близо до реката в доста неблагоприятни условия. Сградата ще бъде превърната в Център за православно наследство, който да се посещава от хората, да има къде да се нахранят и пренощуват, да бъдат обновени медицинските кабинети - лекарски и зъболекарски, които да обслужват монаси, гости и жителите на град Шипка, да има конферентна зала и неделно училище.

"Надяваме се до края на годината монасите да бъдат настанени в тази сграда", каза митрополит Киприан. Следва процедура на Епархийския съвет за сключване на договор с фирма, която да изпълни дейностите. Независимо от ремонта на камбанарията, храм-паметник "Рождество Христово" остава отворен целогодишно с всекидневните си богослужения.

Отпускат 1,612 млн. лева за ремонт на храм-паметника на Шипка

Отпускат 1,612 млн. лева за ремонт на храм-паметника на Шипка

Ще бъде възстановена камбанарията на манастира