Тази сутрин с хиляди българи се поклонихме пред подвига на опълченците. Всяка година на днешната дата почитаме паметта на героите, то е наше дело и наша отговорност. Това заяви президентът Румен Радев по време на тържествените чествания по повод 3 март - Националния празник на България, в столицата пред Паметника на Цар Освободител тази вечер.

Той продължи: "3-и март е ден за почит и за единение за историческата истина, за почитане на делата на Левски, в който българите не се делят на вяра и произход, а заедно делят чистата и свята република".

"Ние днес се прекланяме пред нашите героични предци и знаем, че свободата и справедливостта не се дават даром, а всяко поколение трябва само да ги отстои, вечна памет за героите. Да живее България", каза още президентът.

Румен Радев: Властта се опита да постави паметта ни под карантина, но хората са тук
Обновена

Румен Радев: Властта се опита да постави паметта ни под карантина, но хората са тук

Президентът направи коментара на Шипка

Преди това той се обърна към всички присъстващи на площада - председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепрезидента Илиана Йотова, зам.-министър председателят Красимир Каракачанов, депутати, началника на отбраната, генерали, адмирали, офицери, сержанти и войници и граждани.

"Преди 143 г. на днешна дата България възкръсва на картата на Европа, пътят към свободата е дълъг и мъченически, Паисий ни извежда от мрака, народните деятели в Цариград възраждат независимата българска църква, Апостолът на свободата създава идеята за чиста и свята Република, Бенковски отваря съдбовната рана в сърцето на Тарана, честното перо на Макгахан, става известна истината за клането в Батак, Юго пренася българската трагедия в Европа, свободата най-светне идва, след обявяването на войната в Петербург хората се кръстят, Русия е единствената страна в Европа, в която има достатъчно идеализъм, Достоевски пише своя дневник - "Това е война нечувана, за слабите и огнетените, която има за цел не да отнема, а да даде свобода", изброи историческите факти президентът Румен Радев.

На площада започна тържествената заря-проверка след изброяване на името на героите, загинали за свободата на България.

Борисов към Радев: Тържества по време на пандемия никой не прави

Борисов към Радев: Тържества по време на пандемия никой не прави

Никой нищо не им е забранил, такива лъжци и манипулатори са, изтъкна премиерът