"Днешното изказване на Борисов по повод на руската ваксина е цинично. Сравнява живота на хората с цената на едно кафе. Хаосът и безотговорността на правителството подлагат здравето на стотици хиляди хора на риск.". Това написа в социалната мреже Фейсбук по повод изказването на премиера Бойко Борисов досегашният депутат от "БСП за България" и водач на листата в София-област Иван Ченчев.

Припомняме, по-рано днес премиерът Борисов даде като пример Чехия, която въпреки направените постъпки, парламентът не е разрешил внос на "Спутник V", а пък в Словакия здравният министър си е подал оставката. На 26 февруари тази година соцводачът поиска да внасяме ваксината "Спутник V". От ГЕРБ отговориха, че искането на БСП е лобизъм.

Ченчев се обърна към премиера: "Г-н Борисов, досега рискувахте с лошо строителство и изпускането на язовири, но сега става дума за човешки животи.".

Той препоръча на премиера да попита своите колеги от Унгария и Словакия, които използват руската ваксина, за да ваксинират населението си защо не чакат Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

"Ако толкова чакате одобрение от ЕМА, защо спряхте "Астра Зенека", която е одобрена от тази агенция", попита още Иван Ченчев.