Карантината за завръщащите се от Африка е, за да не допуснем влизането у нас на нигерийския и южноафриканския щам. Това обясни пред БиТиВи главният държавен здравен инспектор доктор Ангел Кунчев. Четирима завърнали се от Африка са с коронавирус. Ще се изследват с какъв вариант на вируса са. Ще наблюдаваме този процес, изтъкна Кунчев.

Според него темата с ваксинацията се използва с търговска и политическа цел. Кунчев е убеден, че няма връзка между ваксината и смъртните случаи. Припомняме, че миналата седмица жена почина в Пловдив след поставяне на ваксина, като това бе повод ваксинацията с "Астра Зенека" у нас да бъде временно спряна.

Кантарджиев не казва дали е време за национални мерки

Кантарджиев не казва дали е време за национални мерки

Няма да се спасим от циркулация на новите щамове

Ще купим около 18 милиона ваксини, подчерта той. Забавяне на доставките е имало и при трите ваксини и в другите страни.

Ефект от ваксинацията ще се усети при 30-40% ваксинирани, а епидемия няма да има при 70% ваксинирани. Хората трябва да бъдат спокойни, съветва доктор Кунчев. До края на седмицата или най-късно другата ще е ясно дали ще се възстанови ваксинацията. Ваксинацията е това, което ще ни спаси и с което ще имаме едно спокойно лято, убеден е Кунчев.

Туроператори недоволни от налаганата карантина за Занзибар

Туроператори недоволни от налаганата карантина за Занзибар

Над 10 000 са българските туристи от началото на годината

Професор Ива Христова от НЦЗПЗ обясни, че новите варианти преодоляват по-тежко протичане на заразата. Ваксинирането в голяма степен предотвратява заболяването, в малки случаи се развива заболяване, но то е леко, по думите й. Ваксините предотвратяват смъртни случаи, уверена е професор Христова. Ваксините, които са у нас са ефективни, по думите й.

Тя съветва хората да не чакат до последния момент да търсят помощ, ако се чувстват зле. Настоящият пик е заради британския вариант, стана ясно още от коментара й.

Над 7000 души се лекуват в болница от коронавирус

Над 7000 души се лекуват в болница от коронавирус

51 са починалите, а заразените са повече от излекуваните