Има ли проблем в броя ваксини, които получаваме, заради взетите здравни решения? Това коментира изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов в студиото на Нова телевизия.

Не сме отказвали договор с Pfizer и Moderna, ако беше така, сега нямаше да ваксинираме с тях, отговори на критиката на бившия директор на НЗОК Дечо Дечев от вчера.

Европейската комисия сключи договор със седем фирми.

Кирилов обясни, че в началото се е преценявало кои фирми ще бъдат първи, впоследствие други производители обаче са ги изпреварили. След това Европейската комисия сключи договор със седем фирми.

Тимерманс призна за грешки в разпределението на ваксините

Тимерманс призна за грешки в разпределението на ваксините

Съвместната поръчка на ЕС за ваксини обаче била правилна

"Договорите се сключват последователно. Нито една държава не е имала възможност да избира ваксини едновременно от шестте сключени договори", добави Богдан Кирилов. А пропорционалното разпределение зависи от обема, който се договаря за съответния договор.

Кирилов обаче обясни, че принципите са еднакви, а в споразумението, сключено между ЕК и всички държави, има изрична клауза те да не водят паралелни преговори с производителите. "Ако някой е водил преговори, това е в нарушение и ще понесе последиците", обясни още Кирилов по случая Малта, която реално е получила повече ваксини.

Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия искат от ЕС преговори за ваксини

Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия искат от ЕС преговори за ваксини

Пишат до Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел за разпространението

"В момента не се прилага само една от трите налични ваксини. С останалите продължава ваксинационният процес. Очакваме след положителни резултати от изследванията и препоръка от Европейската агенция още тази седмица да продължи ваксинационният процес и с третата.

Очаква се България да получи над 18 млн. дози, което ще бъде достатъчно за ваксинацията на 10 млн. души. При 6 млн. население, което подлежи на ваксинация, ние имаме поръчани дози ваксини за 10 млн. население. "Това е при положение, че в момента на заявяване на количествата, всички социологически проучвания сочиха, че желанието за ваксинация е 20-30%. Това значи, че България е осигурила многократно повече от това, което е било заявено като желание", обясни още Кирилов.

Ангелов очаква масовата ваксинация да продължи от идния четвъртък

Ангелов очаква масовата ваксинация да продължи от идния четвъртък

Има ръст на заразените медици

След като миналата седмица ЕМА даде разрешение за употреба на ваксината на "Янсен", Кирилов посочи че от нея имаме заявени 2 милиона дози. Очаква се потвърждение и от ЕК и производителя за сроковете на доставките. Най-вероятно първите доставките ще станат края на този месец или началото на следващия. От логистична гледна точка тази ваксина е изключително лесна - еднодозова и при леки условия за съхранение.

Тази сутрин са пристигнали и 21 060 дози от Pfizer, а до края на месеца ще има още две доставки. Ще пристигнат и дози от ваксината на Moderna - 33 600 и следваща доставка от 51 060 дози.

До края на месеца общо се очакват около 480 000 дози.

Дечо Дечев: Здравето ни се управлява от финансово-корпоративен кръг

Дечо Дечев: Здравето ни се управлява от финансово-корпоративен кръг

За ваксинацията: България заложи на един кон и той се оказа куц