Кризата с коронавирус няма да приключи до месец - два, а ще продължи с години. Това е прогнозата на бившия управител на Здравната каса Дечо Дечев. Той сравни натиска върху здравната система в момента със ситуацията с туберкулозата от миналия век, когато с тази болест са се борили години и последствията са били не само върву здравеопазването, но и върху икономиката и върху обществената психика.

Имахме нещастието пандемията да се стовари върху нас в момент, в който имаме управленци, които не могат да се справят с такава ситуация, обясни Дечо Дечев.

Той заяви: Здравеопазването се управлява от финансово-корпоративен кръг - Ананиев и Начева. Те са подходящи за периоди, в които не трябва да се прави нещо. Ананиев проспа първите три месеца преди да се регистрира първия случай на COVID-19 у нас и системата беше напълно неподготвена, без консумативи, без план и организация, без идея.

Като пример за лошото управление на тези 5 милиарда лева, които преминават през системата, Дечо Дечев посочи дългогодишното неглирижиране на възлови звена като РЗИ-та.

България е имала един от най-добрите шансове да се справи с такава епидемия, тъй като броят болнични легла, с които разполага е около 700 легла на 100 000 население. "Ние имаме базата", отсече Дечо Дечев. Също така той развенча и тезата, че нямаме достатъчно лекари: те са 400 - 420 лекари на 100 000 население. Друг обаче е проблемът, че те са разпределени неравномерно, обясни Дечев и посочи, че именно тук е трябвало да се вземат управленски решения за организация на лекарите в момент на епидемия.

Дечо Дечев даде и статистика: в периода март - декември 2020 г. през болниците са преминали 1 480 000 - 4.2% от тях са били с ковид. За сравнение предишната 2019 година, когато няма коронавирус - 1 850 000 случая на лечение в болници.

Частните болници: Спирането на плановите дейности в болниците е грешка

Частните болници: Спирането на плановите дейности в болниците е грешка

"COVID не е нито най-разпространеното, нито най-смъртоносното заболяване"

Кажете ми болници, в която наистина не може да се приемат болни, попита Дечо Дечев. Той уточни, че когато се говори за изчерпан ресурс, това означава, че са изчерпани отделените за ковид легла, а не че изобщо няма ресурс.

Въпросът според Дечев е, че трябва да се прецени организационно трябва ли да пуснем всички 380 болници да лекуват коронавирус или да отделим болници само за ковид.

Според законодателството има възможност някои болници да не работят като търговски дружества, това са така известните ведомствени болници. Те са получили допълнително над 1 млрд. лв. за поддържане като такива, разполагат с 1700 легла, а не повече от 300 от тях са били използване за лечение на коронавирус. 40% от леглата остават незаети в епидемията, заяви бившият шеф на НЗОК.

Глобяват две столични болници заради неспазване на плана за ваксиниране 

Глобяват две столични болници заради неспазване на плана за ваксиниране 

Глобата ще бъде от 500 до 2000 лв.

Третата огромна грешка в реакцията ни по време на пандемията е организацията на ваксинацията. Дечо Дечев заяви, че България е сключила договор само с две фирми и цитира доклад от здравната комисия в парламента, в който се посочва, че Ананиев е докладвал, че България изрично е заявила отказ за участие при "Пфайзер" и "Янсен", а е потвърдила с "Астра Зенека" и "Санофи".

"България се подготвя за сключване на договор с двама производителя, единият "Санофи" търпи неуспех. "Ние оставаме на един кон и то този кон се оказа куц", заключи Дечо Дечев.

Жена е починала след ваксинация, но не с проблемната партида на "АстраЗенека"
Обновена

Жена е починала след ваксинация, но не с проблемната партида на "АстраЗенека"

Ваксините ще останат блокирани