След проверка на Столичната регионална здравна инспекция са съставени актове за установяване на административно нарушение на управителите на Многопрофилна болница за активно лечение "Сердика" ЕООД и Специализирана болница за активно лечение "Свети Лазар" ООД.

Актовете са на основание чл. 5, ал. 2 от Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България и т. 4 от Заповед № РД-01-726/23.12.2020 г. на министъра на здравеопазването. Според нея имунизационната кампания трябва да започне приоритетно, като обхваща лица от целевите групи, определени с фази I-V на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България.

За нарушението, съгласно чл. 229, ал. 3 от Закона за здравето, ще се наложи имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв.

Припомняме, че наскоро моделът Гери Дончева съобщи в профила си във "фейсбук", че вече си е поставила първата доза от ваксината срещу COVID-19  и уточнява, че попаднала в първата група имунизирани в болница "Сердика", тъй като е неин PR. 

"Аз съм служител на лечебното заведение. По трудов договор длъжността ми е координатор "Пациенти" и също така се грижа за връзките с обществеността. Тоест отговарям на всичките запитвания на пациенти, които изпращат на онлайн платформите ни", обясни Дончева в социалните мрежи по повод вълната от недоволство заради нейната ваксинация.