Спирането на плановите дейности в болниците е грешка. Това е позицията на Националното сдружение на частните болници.

Повод за тяхното становище са издадените заповеди от Директори на РЗИ за спиране на плановите операции и планови дейности в отделни административни области на страната.

Столичните болници готови да приемат повече болни, но искат и частните да помагат

Столичните болници готови да приемат повече болни, но искат и частните да помагат

Мерките да се взимат навреме - ще подействат след около 2-3 седмици

"COVID (Ковид) не е нито най-разпространеното, нито най-смъртоносното заболяване, от което страдат хората в момента и пренебрегването на всички останали заболявания за сметка на него ще ни струва твърде скъпо, защото забраната ни пречи да извършваме своевременно диагностика и лечение на пациенти със сърдечно-съдови, стомашно-чревни, белодробни и всякакви други заболявания. В немалко от тези случаи отлагането на медицинската помощ може да има фатални последици за пациентите", категорични са от частните болници.

Прекратиха плановия прием в болниците в Сливенска област

Прекратиха плановия прием в болниците в Сливенска област

"Британският щам" вече заразява и необхванати до момента групи

Те призовават здравния министър Костадин Ангелов да отмени издадените вече заповеди и да насочи ограниченията там, където наистина ще имат ефект и няма да струват човешки животи. "Призоваваме за разум и нека здравето на хората да не се превръща в разменна монета на предстоящите избори", пишат от Сдружението на частните болници.

По принцип спирането на плановите дейности и плановите операции в болниците е архаична противоепидемична мярка и има предимно историческо значение, смятат частните медици. Те уверяват, че болниците им прилагат контрол чрез тестове на входа и имат обособени структури за лечение на пациенти с COVID, така че рискът от предаване на заразата вътре в болницата е сведен до абсолютния минимум.

Бойко Борисов готов да връща мерки

Бойко Борисов готов да връща мерки

Здравният министър Костадин Ангелов прекратява отпуската си за изборите

Относно разпространението на коронавирусната инфекция от частните болници твърдят, че са най-безопасните места в страната. "Не може да става дори дума за сравнение с риска, на който са изложени хората в заведения, хотели, обществен транспорт, офиси на фирми и администрация и други, разрешени за посещение към момента места", пишат от сдружението.

Те уверяват, че въведената диагностика при хоспитализация спомага за своевременното установяване на случаите на инфекция с коронавирус и адекватното насочване за лечение.

Подобни заповеди повече вредят, отколкото помагат, защото създават необоснован страх у хората да търсят и получават своевременно болнична медицинска помощ.

Те уверяват, че при сегашния начин на финансиране, спирането на плановите дейности не води до финансови загуби за болниците, но са загрижени за пациентите.