Натискът е не само за COVID легла, но и за дейността на болниците като цяло. Затруднява се и организационната дейност. Това заяви директорът на Окръжна болница "Света Анна" д-р Славчо Близнаков пред БНТ.

За момента болниците в София са изцяло подготвени и готови да реагират и за по-голямо увеличение на болните, които трябва да постъпят в болница. Нито един човек, който е в животозастрашаващо състояние, няма да бъде лишен от медицинска помощ, увери д-р Близнаков.

Той посочи, че болницата е много добре подготвена с екипи, техника, медикаменти и консумативи. Има ясно разделение между спешните екипи, има изградени консултативни екипи, а в другата база са на разположение 7 COVID клиники. "Света Анна" осигурява над 260 легла за болни с коронавирус, има още толкова спешни и травматични състояния.

Към момента в Окръжна болница има 218 пациенти в средно тежко и тежко състояние, от които 15 са в реанимация и 11 са интубирани. Вчера болницата преобразувала още една вътрешна клиника с 35 легла, а от тази сутрин 21 от леглата са заети. За последните 24 часа постъпили 39 души с доказан COVID-19 и с белодробни изменения в средно тежко и тежко състояние. В момента болница "Света Анна" има още около 40 свободни легла за средно тежки случаи, които при този темп би могло да бъдат запълнени за около 48 часа.

Асен Балтов за ваксините: Не трябва да смятаме, че непременно пациентът прави избор

Асен Балтов за ваксините: Не трябва да смятаме, че непременно пациентът прави избор

Трябва да има карантина за завръщащите се от Занзибар

Големите болници вече знаят какво да правят, тактически нещата вече били проигравани и преобразуването на клиники станало много бързо. Добре би било и частните болници да отворят същият брой легла за коронавирус, които сме отворили ние, настоя д-р Близнаков.

Той допълни, че само здравното министерство може да каже коя болница колко легла може да разкрие и колко пациенти може да приеме. "Винаги се наблюдава ясна и свързана тенденция с налагане на мерки, намаляване на заболеваемост и хоспитализации, отхлабване на мерките, увеличена заболеваемост и хоспитализация, само че те никога не са от ден за ден. Ако се наложат мерки, те ще подействат след около 2-3 седмици. Би трябвало да се вземат решения сега на базата на предвиждане на епидемиолозите и метаматическите модели", категоричен бе д-р Близнаков.

Спешните медици искат затягане на мерките

Спешните медици искат затягане на мерките

Десислава Кателиева: Вече участвахме в този филм веднъж

Досега епидемията в България се управлява много разумно, което води до възможност да се помага на хората, коментира медикът в отговор на въпрос дали трябва да се затегнат мерките. "Има колеги, които с престъпно нехайство говориха за грипче, лечение с чайче и аспирин, но моят опит със смъртността на постъпилите болни с коронавирус говори, че това е много сериозно заболяване и не трябва да бъде подценявано. Ако трябва да се наложат мерки, трябва да бъдат преценени и взети навреме", подчерта д-р Близнаков.

Според него като цяло обществото е разумно за инфекцията, но има един много малък процент, който е абсолютно безотговорен и създава хаос.

По отношение на ваксинирането със "зелените коридори" в болница "Света Анна" д-р Близнаков отбеляза, че ваксинационните кабинети не са спрели да функционират. Болницата имат пет кабинета с 10 екипа.

Той допълни, че броят на новозаразените е притеснителен, но освен мерките, които не са чак толкова разхлабени, значение има и новият британски щам. "Лекарите ще направят всичко необходимо, за да бъдат на поста си. Аз съм изключително горд с екипите на "Света Анна", завърши д-р Славчо Близнаков.

Здравната система не била като дядовата ръкавичка - не се разтяга до безкрай

Здравната система не била като дядовата ръкавичка - не се разтяга до безкрай

Коронавирусът е изключително талантлив артист според проф. Коста Костов