Трябва да има карантина за завръщащите се от Занзибар. В това е убеден директорът на "Пирогов" Асен Балтов. Той заяви че неведнъж е бил в тази страна и познава начина на живот там. Щамът на коронавируса, който се разпространява в тази част на света - ЮАР - е по-различен и притеснява специалистите, затова и е важно карантината да обхване седемдневния период за клинична проява. Африканският щам е много тежък, предупреди Асен Балтов и призова да се правят ваксини.

Туроператори скочиха срещу карантината след ваканция в Занзибар

Туроператори скочиха срещу карантината след ваканция в Занзибар

Държавата трябва да гарантира и да върне парите на клиентите

Няма да има зелени коридори - те се трансформират през електронната система за записване, чрез което ще се избегнат опашките. В момента "Пирогов" приключва с ваксинирането на членовете на ЦИК и СИК и след 11-ти март се връща към ваксинирането по фазите - 2 и 3. След това ще започне ваксинирането на записаните през е-системата.

На въпрос има ли пациентът избор на ваксина, Балтов заяви: "Не трябва да смятаме, че непременно пациентът трябва да прави избор. Преценката принадлежи на лекаря." На повторен въпрос за избора на вид ваксина директорът на "Пирогов" посочи: Това което знам със сигурност, че ще има е "АстраЗенека".

Пуснахме ресторантите и всички станахме много смели - учуден е от нагласата на обществото Асен Балтов. Той не разбира какво толкова е различното днес от преди година, когато при първия обявен случай в "Пирогов" за четири дни болницата е опустяла. "Какво се промени - да не би да имаме лекарство, да не би вирусът да се е променил, да е станал по-слаб?"

Над 70% от пробите у нас са положителни за британския щам на COVID-19

Над 70% от пробите у нас са положителни за британския щам на COVID-19

Ситуацията е сериозна, има натиск върху болниците, предупреждава проф. Ангелов

Проф. Балтов отново каза, че британският щам, който сега циркулира в България, се разпространява лесно, но и засяга повече млади и активни хора. В "Пирогов" идвали млади хора, които се налагало да бъдат интубирани на входа на болницата. Балтов призова да не се чака болестта "да мине", тъй като именно така стават тежките случаи.

319 пациенти с коронавирус са настанени в момента в "Пирогов", болницата е отделила 50% от легловата си база за инфекцията и все още има капацитет за прием.

НОЩ обсъжда нови мерки на локален принцип

НОЩ обсъжда нови мерки на локален принцип

Нарастването се дължи на британския щам, но идва южноафриканският, след него бразилският, а и нигерийският