Нека хората не си мислят, че пандемията е отминала, появяват се нови и нови варианти на коронавируса. За това предупреди здравният министър Костадин Ангелов в Кюстендил, цитиран от Нова телевизия.

По негови данни в България над 70% от пробите са положителни за новия британски вариант.

Ангелов бе категоричен, че ситуацията е сериозна и на няколко места се усеща сериозен натиск върху лечебните заведения.

Той посочи, че ще се насочи по-голямо количество ваксини към обрастите с по-голяма заболеваемост.

Министърът заяви, че решенията, които се взимат, са решения в движение, тъй като ситуацията е много динамична и всеки ден е уникален. Той обаче подчерта, че няма мерки, които управляващите не биха въвели.

Бойко Борисов готов да връща мерки

Бойко Борисов готов да връща мерки

Здравният министър Костадин Ангелов прекратява отпуската си за изборите

Относно връщането на учениците към онлайн обучение той поясни, че това ще бъде направено там, където това се налага, както за учениците от 5 клас нагоре, така и за детските градини и малките класове.

По отношение на другите варианти на коронавируса -южноафриканският, бразилският и нигерийският, той заяви, че те все още не са потвърдени у нас. Притеснения обаче имало за всички, които се връщат от Африка, поради което се обмисля въвеждането на карантина на завръщащите се.

За недостига на ваксини проф. Ангелов каза, че проблемът е за целия свят. Той изрази съжаление, че фирмите производители не изпълняват договореностите, които са разписали и определения график.

Министърът заяви, че ако очакваните през този месец 500 000 дози ваксини действително пристигнат у нас и успеем да ги приложим, ще имаме около 700 000 ваксинирани.

Той потвърди и че изборите ще се проведат на датата, определена от президента.

Британският щам на COVID-19 се е настанил в 15 области в страната

Британският щам на COVID-19 се е настанил в 15 области в страната

Южноафриканският, бразилският и нигерийският вариант все още не са потвърдени у нас