Създадохме организация навсякъде линейки да достигат до труднодостъпни и отдалечени места и хората да се имунизират. Това заяви премиеът Бойко Борисов в петричкото село Самуилово. Там той провери как се извършват ваксинациите срещу COVID-19 от мобилни екипи. Министър-председателят беше придружен от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и председателя на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

Общо 25 мобилни екипа от днес са на разположение на кметовете на отдалечени населени места в страната, за да могат да бъдат ваксинирани желаещите.

Борисов изтъкна, че през днешния ден са доставени 88 000 дози и изрази задоволство, че има много желаещи да се ваксинират.

Той съобщи, че зелените коридори ще продължат да действат, докато пристигнат 18,5 милиона дози безплатни ваксини.

По негови думи освен в големите болници у нас вече и жителите от най-малките населени места у нас ще получат достъп до безплатна ваксина, утвърдена от Европейската агенция по лекарствата.

Ваксините да стигнат и до най-малките и отдалечени села, разпореди Борисов

Ваксините да стигнат и до най-малките и отдалечени села, разпореди Борисов

Започва организацията и на мобилните екипи

"Нямаме полемика по отношение на отварянето на заведенията. Има бавно и плавно покачване на заболеваемостта, но то се контролира и защото сме впрегнали всички усилия във ваксинацията", подчерта още министър-председателят. По негови думи, колкото по-малко терен оставим на вируса, толкова по-бързо ще се върнем към нормалния живот.

От своя страна здравният министър заяви, че най-важното е с ваксините да бъде осигурен своеобразен "здравен щит" срещу пандемията. Той обясни, че ще бъде определен конкретен координатор в Министерството на здравеопазването, с който да общуват кметовете от отдалечените населени места. Ангелов добави, че личните лекари от тези райони, където не могат да получат ваксината и сами трудно могат да стигнат до РЗИ, ще могат да разчитат на полицията, която ще ги подпомогне с логистика по транспорта.

Борисов отваря зелени коридори за ваксиниране

Борисов отваря зелени коридори за ваксиниране

Спад на смъртността от COVID-19 отчетоха Мутафчийски и Кунчев

Проф. Мутафчийски пък изтъкна, че хората са проявили зрялост и са мотивирани да се ваксинират. По негови думи във ВМА вчера са ваксинирани над 1160 души, като най-възрастният е бил на 96 години, а най-младият - на 18 години.

"Само в България върви такава полемика коя била по-добрата ваксина. Такова нещо не съществува в цивилизования свят в момента", заяви председателят на НОЩ по отношение на различните видове препарати.

Той подчерта, че в Западна Европа никъде не се говори коя ваксина е по-добра, а се слагат всички, които са утвърдени от Европейската агенция полекарствата. Мутафчийски за пореден път увери, че ваксините са достатъчно надеждни.

По-добре с каквато и да е ваксина, отколкото без ваксина, категоричен бе той. По негови думи в България съществуват около 4 милиона души, които са незащитени, т.е. вирусът разполага с огромен терен за действие.

Трябва да се ваксинираме, за да прекършим гръбнака на тази пандемия, категоричен бе медикът.

Условията за ваксинация у нас са като в САЩ и Европа, уверява Ангел Кунчев

Условията за ваксинация у нас са като в САЩ и Европа, уверява Ангел Кунчев

Интересува ни кога ще стигнем процента, който ще ни освободи от това заболяване