Ако не вземем мерки, тази вълна на коронавируса би могла да се задържи по-дълго време. За това предупреди пред БНР пулмологът проф. Коста Костов.

Той заяви, че всички параметри растат и ако не се вземат мерки, нямало тенденция да се стигне до по-добър изход.

Според него ефектът от сегашния ръст на заразените и на хоспитализираните ще бъде усетен по-осезателно до четири седмици.

Проф. Костов отрече да има научни данни, които да доказват "симпатия" на британския вариант на вируса към по-младите хора.

По негови думи това е логиката на епидемичния процес, защото младите са по-активната част от популацията.

Пулмологът заяви, че всички гледат на здравната ни система като на дядовата ръкавичка, която е разтегаема до безкрай. Според него ще се направи всичко възможно здравната система да поеме удара.

Учени очакват при сегашните мерки затихване на епидемията около Великден

Учени очакват при сегашните мерки затихване на епидемията около Великден

Според математически модели се откриват само 45% от заразените от здравната система

Колкото по-голям е натискът върху здравната система, толкова повече хора ще останат извън, и то хора, при които болестта протича тежко, предупреди Костов. Пулмологът прогнозира, че другата седмица болницата, в която той самият работи, ще се запълни напълно. Това щяло да се случи и с другите болници.

Костов потвърди, че новият вариант е по-инфекциозен и по-патогенен и допълни, че вирусът продължава да изненадва с нюансите в клиничното си протичане.

Пулмологът призна, че досега не е виждал вирусна инфекция с такова драматично протичане и с толкова симетрично дифузно протичане. По негови думи става въпрос за болест със собствена клинична и образна характеристика, която атакува целия ни организъм.

Този вирус е изключително талантлив артист, обобщи той.

Бойко Борисов готов да връща мерки

Бойко Борисов готов да връща мерки

Здравният министър Костадин Ангелов прекратява отпуската си за изборите