Канцлерът на Австрия Себастиан Курц намекна, че някои европейски държави може да са сключили "тайни договори" с фармацевтични компании за получаване на повече ваксини срещу коронавируса в разрез с правилата на ЕС, информира АФП.

Влизаме в Австрия с бърз тест, направен 48 часа преди пътуването

Влизаме в Австрия с бърз тест, направен 48 часа преди пътуването

Новото изискване влиза в сила от 11 март

Държавите членки се съгласиха ваксините да бъдат разпределени между страните по алгоритъм, основан на броя на населението. Но Курц коментира, че след като са сравнили всички доставени ваксини на държавите членки, стана ясно, че "доставките не следват квотната система на глава от населението".

Има улики, че са договорени допълнителни споразумения между държави членки и фармацевтични компании, оплака се австрийският канцлер и добави, че някои държави членки изглежда са получили повече на глава от населението спрямо други страни.

Австрия спря имунизирането с ваксината на AstraZeneca след смъртен случай

Австрия спря имунизирането с ваксината на AstraZeneca след смъртен случай

49-годишна жена е починала в резултат на тежки нарушения на кръвосъсирването

"Малта ще получи три пъти повече дози на глава от населението от България до края на юли", продължи Курц.

"Нидерландия не само ще получи повече дози от ваксина на глава от населението от Германия до края на юни, но и почти два пъти повече от Хърватия", подчерта австрийският канцлер.

"Това е в очевидно противоречие с политическите цели на ЕС", смята той.

"Не знам за тези споразумения, защото те са тайни", подчерта Курц и добави, че Австрия все още не е ощетена, информира EURACTIV.

Но говорител на Общността коментира, че страните членки могат да решат да поискат по-малко или повече ваксини и това се обсъжда между държавите членки.