Здравният министър Костадин Ангелов очаква масовата ваксинация, която беше спряна временно, да бъде възобновена идната седмица. Това заяви в град Гоце Делчев Ангелов, цитиран от БНР.

Според него имунизацията с препарата на "АстраЗенека" може да бъде подновена идния четвъртък.

Петър Витанов чете договорите с "АстраЗенека": ЕП не може да си търси правата в съда

Петър Витанов чете договорите с "АстраЗенека": ЕП не може да си търси правата в съда

Еврокомисията може да забави плащането, каза евродепутатът ни

Към момента у нас няма доказан случай на заразен с африканските щамове на коронавирус, но сме длъжни да вземем превантивни мерки с оглед неговата опасност и резистентност към ваксините, каза Ангелов.

Той коментира и наложеното от полунощ задължителна десетдневна карантина на пристигащите от Африка и прилежащите й територии, като Зинзибар. Карантината била оправдана заради опасността от Южноафриканския и нигерийския щам и че те може да покажат резистентност спрямо ваксините.

Задължителна карантина за пристигащите от Зинзибар

Задължителна карантина за пристигащите от Зинзибар

Карантината за пристигащите от Африка се отменя при изтичане на 10-дневния срок

Министър Ангелов успокои всички ваксинирани с "АстраЗенека" и наблегна на това, че тя е най-близка до противогрипната. Направените имунизации са десетки милиони.

Припомняме, вчера бе спряна ваксинацията с "АстраЗенека" заради 57-годишна жена, която почина часове след като бе имунизирана.

Няма да се блокира партидата на "АстраЗенека" - всички дози от нея са употребени

Няма да се блокира партидата на "АстраЗенека" - всички дози от нея са употребени

Страната ни е получила 31 200 дози от съмнителната партида

"Докато не излязат пробите, ние ще задържим този процес, колкото и да е трудно, колкото и да няма достатъчно количества ваксини, за да продължим напред. Ако до сряда излязат всички резултати, може в четвъртък да възстановим ваксинационния процес.

Относно спрелия електронния регистър за имунизации Ангелов уточни, че всички записани в системата ще бъдат записани служебно и информирани своевременно.

Ограничителните мерки на локално ниво засега работят и министерството ще се намеси, когато това е необходимо, допълни здравният министър.

Той отбеляза, че отново има ръст на заразените медици. Според него били заразени тези, които не са се ваксинирали.