От полунощ - 00.00 часа на 13 март всички, които пристигат от Африка и териториите й, ще бъдат под задължителна 10-дневна карантина, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Заповедта на Костадин Ангелов е издадена днес.

За тези хора не се допуска изключението за отмяна на карантината при предоставяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането в България PCR тест.

Външно изтрило информация как се пътува до Танзания

Външно изтрило информация как се пътува до Танзания

Мнозина предпочетоха тази дестинация заради липсата на локдаун там

Карантината се отменя при изтичане на 10-дневния срок и предоставяне на отрицателен резултат от проведено на 10-ия ден от карантината изследване по метода на полимеразно верижна реакция (ПСР тест) за доказване на COVID-19. Резултатът се представя на директора на регионалната здравна инспекция, който е издал предписанието.

Заповедта е под № РД-01-167/12.03.2021 г. В нея временно се забранява влизането на територията на страна с въздушен, морски и сухопътен транспорт на чужди граждани, като са изброени изключенията.

Забраната за влизане на територията на страната не важи за:

българските граждани, гражданите на държави членки на Европейския съюз (ЕС), на страни по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан) и членовете на техните семейства (включително лицата, които са във фактическо съжителство с тях); гражданите на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Австралийски съюз, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Република Руанда, Република Корея, Кралство Тайланд, Република Тунис, Източна република Уругвай, Обединените арабски емирства, Украйна, Република Северна Македония, Република Сърбия, Република Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Република Молдова, Израел, Държавата Кувейт, Република Беларус и Република Турция; лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства; лицата, притежатели на българска виза за дългосрочно пребиваване вид "D", както и лицата, които имат разрешение за пребиваване в държава-членка на Европейския съюз или в страна по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан) и членовете на техните семейства;

б) медицински специалисти, медицински научни работници, социални работници и техните ръководители, когато целта на пътуването е свързана с упражняваната от тях професия;

в) работници, които участват в доставките на лекарствени продукти, медицински изделия и лични предпазни средства, медицинска апаратура, гласи заповедта на министър Ангелов.

Невиждан от ноември брой заразени с коронавируса в Италия

Невиждан от ноември брой заразени с коронавируса в Италия

Починалите от началото на епидемията в страната вече са 101 564 души