Лидерите на Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия призовават за преговори между лидерите на Европейския съюз относно разпространението на ваксини в рамките на 27-членния блок, съобщава АП. 

Малко по-късно същата информация пристигна и от правителствения пресцентър.

Австрийските медии съобщиха в събота, че петимата лидери са написали съвместно писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Това се случва, след като австрийският канцлер Себастиан Курц критикува в петък, че въпреки договореностите в ЕС за разпространение на ваксините на глава от населението, някои страни получават значително повече от други.

Себастиан Курц: Някои държави от ЕС имат тайни споразумения за ваксини

Себастиан Курц: Някои държави от ЕС имат тайни споразумения за ваксини

Държавите членки се съгласиха ваксините да бъдат разпределени между страните по алгоритъм

В писмото се твърди, че "ако тази система продължи, тя ще продължи да създава и задълбочава огромни различия между държавите-членки до това лято".

Длъжностни лица другаде отбелязват, че страните искат различни количества различни ваксини и не винаги са поели пълното им разпределение.

Министерството на здравеопазването на Австрия - което се управлява от младшия коалиционен партньор на Курц - е сред отхвърлилите критиките на Курц.

Радио Oe1 съобщи, че неговият генерален секретар Инес Стилинг заявява, че преговорите за разпространение на ваксините са "балансирани и прозрачни".

Бойко Борисов и Себастиан Курц разговаряха за доставките на ваксини

Бойко Борисов и Себастиан Курц разговаряха за доставките на ваксини

Борисов и Курц обсъдиха ситуацията с пандемията в България и в Австрия