Заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс призна, че стратегията на ЕС за ваксиниране се е провалила. "Вярно е, че са направени грешки при поръчка на ваксините както в Брюксел, така и в държавите-членки", каза Тимерманс пред Tagesspiegel.

"Готов съм да направя равносметка в края на пандемията. Тогава можем да видим какво сме сгрешили и какво сме направили правилно ", каза той. В настоящата ситуация обаче става въпрос за това цяла Европа да получи ваксина." Той разбира твърдението на гражданите, че трябва да доставим ваксината възможно най-бързо. 

Според Тимерманс обаче съвместната поръчка на ЕС за ваксини е била правилна. 

Припомняме, че вчера от Европейската комисия в изявление обявиха, че разпределението на дози ваксини срещу коронавирус е било съгласно предварителните споразумения за покупка е следвало прозрачен процес. Комисията е съгласна с последните изявлението на няколко държави-членки, че най-справедливото разпределяне на дози ваксини е пропорционално на населението на всяка държава-членка. Това е решението, което Комисията предложи за всички споразумения за предварителни покупки. Това е справедливо решение, тъй като вирусът е навсякъде, във всички части на ЕС.

Изявлението бе разпространено в отговор на искането на Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия към ЕС за преговори за ваксините. Това се случи, след като австрийският канцлер Себастиан Курц критикува в петък, че въпреки договореностите в ЕС за разпространение на ваксините на глава от населението, някои страни получават значително повече от други. В писмото се твърди, че "ако тази система продължи, тя ще продължи да създава и задълбочава огромни различия между държавите-членки до това лято".

Българското общество не вижда големи ползи от "Зелената сделка"

Българското общество не вижда големи ползи от "Зелената сделка"

Едва 51% от българите са информирани по темата

Тимерманс коментира и други актуални проблеми, сред които "Зелената сделка" и "Севрен поток 2".

Тимерманс, който е отговорен за "Зелената сделка" на ЕС в Комисията, изрази загриженост от увеличаването на емисиите на парникови газове в Китай и други азиатски страни. В "Зелената сделка" ЕС си е поставил за цел да избегне или съхрани всички парникови газове до 2050 г. На този фон Тимерманс вярва, че е дошло времето за промяна в политиката за климата. "Това може да бъде оправдано и с пандемията: По време на кризата с Корона по-специално младото поколение е солидарно с възрастните хора. Не е ли време да покажем солидарност с нашите деца и внуци по отношение на опазването на климата?", каза заместник-комисарят. С американския комисар по климата Джон Кери той се съгласи, че без обрат през следващите години не би било възможно да се ограничи повишаването на температурата до 1,5 градуса в сравнение с доиндустриалното време. "И тогава нашите деца ще водят войни поради недостига на вода или храна", каза Тимерманс.

В Европарламента призоваха "Северен поток 2" да се използва против Русия

В Европарламента призоваха "Северен поток 2" да се използва против Русия

Според Манфред Вебер газопроводът не е в европейски интерес

Той също така потвърди отхвърлянето на германско-руския газопровод "Северен поток 2" от ЕК. "Нямаме нужда от" Северен поток 2", каза холандецът. Властите в Брюксел винаги казваха, че проектът не е необходим за енергийните доставки на ЕС. "Но" Северен поток 2 "наистина съществува", добави той. "Независимо от това, Комисията на ЕС трябва да гарантира, че  "Северен поток 2 "се използва в съответствие с правилата на ЕС. Русия не харесва това. Но това са правилата на ЕС", каза той. Според регламентите на ЕС тръбопроводът не трябва да застрашава сигурността на енергийните доставки в Европа.