Разпределението на дози ваксини срещу коронавирус е било съгласно предварителните споразумения за покупка е следвало прозрачен процес. Комисията е съгласна с последните изявлението на няколко държави-членки, че най-справедливото разпределяне на дози ваксини е пропорционално на населението на всяка държава-членка. Това е решението, което Комисията предложи за всички споразумения за предварителни покупки. Това е справедливо решение, тъй като вирусът поражда еднакво навсякъде, във всички части на ЕС.

ЕС изнася милиони ваксини въпреки недостига в съюза

ЕС изнася милиони ваксини въпреки недостига в съюза

Износът е почти толкова голям, колкото 45 млн. дози, разпределени в ЕС до миналата седмица

Това се казва в изявлението на Европейската комисия (ЕК), разпространено в отговор на искането на Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия към ЕС за преговори за ваксините. Припомняме, че австрийските медии съобщиха в събота, че петимата лидери са написали съвместно писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Това се случи, след като австрийският канцлер Себастиан Курц критикува в петък, че въпреки договореностите в ЕС за разпространение на ваксините на глава от населението, някои страни получават значително повече от други. В писмото се твърди, че "ако тази система продължи, тя ще продължи да създава и задълбочава огромни различия между държавите-членки до това лято".

ЕК удължава до юни механизма за прозрачност и разрешения за износ на ваксини

ЕК удължава до юни механизма за прозрачност и разрешения за износ на ваксини

Тази мярка е целенасочена, пропорционална, прозрачна и временна

ЕК продължава, че съгласно системата, ако държава-членка реши да не използва пропорционално дадените дози, те се преразпределят между останалите заинтересовани държави-членки. Държавите-членки следва да намерят споразумение, ако желаят да се върнат на пропорционалната основа.

Европейската комисия удължи до края на юни механизма за прозрачност и разрешения за износ на ваксини срещу Ковид-19. Това е следствие от постоянното забавяне на някои от доставките на ваксини за ЕС.

ЕС продължава да бъде водещият доставчик на ваксини по света. Шест седмици след стартирането на този механизъм са удовлетворени 249 искания за износ към 31 различни страни за общо 34 090 267 дози, тъй като те не застрашават договорните ангажименти между ЕС и производителите на ваксини.