Туроператори изразиха недоволството си от решението на здравните власти да наложат карантина за завръщащите се от Занзибар туристи, предаде БНТ. В писмото на обединение "Бъдеще за туризма", в което членуват повечето от големите ни туроператори, се казва, че такива изненадващи мерки оказват пагубно влияние върху сектора, засегнат вече твърде тежко от пандемията в последната година.

В момента при завръщането от африканската страна трябва да се направи PCR до 24 часа и при отрицателен резултат, се премахва карантината от РЗИ. Здравният министър Костадин Ангелов обаче издаде заповед за задължителна 10-дневна карантина за всички завръщащи се от Африка, без значение резултата от PCR тестовете им. Туроператорите вече обявиха, че се води международна кампания срещу Занзибар. До момента няма данни за заразени с коронавирус български туристи.

Приключение в Занзибар или Мексико – опасно лекомислие

Приключение в Занзибар или Мексико – опасно лекомислие

Много европейци бягат от ограниченията...

Според тях, голяма част от туристите са се колебаели до последно дали да се откажат, но 99% или близо 380 души все пак тръгват. За следващите планирани чартъри обаче туроператорите се опасяват от вероятни откази и сериозни финансови загуби. От началото на годината над 10 000 са българските туристи, посетили остров Занзибар само с една от фирмите, организиращи чартърни полети дотам. Пътувания предлагат още две фирми у нас. 

Трябва да има карантина за завръщащите се от Занзибар, обяви по-рано директорът на "Пирогов" Асен Балтов. Той заяви че неведнъж е бил в тази страна и познава начина на живот там. Щамът на коронавируса, който се разпространява в тази част на света - ЮАР - е по-различен и притеснява специалистите, затова и е важно карантината да обхване седемдневния период за клинична проява. Африканският щам е много тежък, предупреди Асен Балтов и призова да се правят ваксини.

Туроператори скочиха срещу карантината след ваканция в Занзибар

Туроператори скочиха срещу карантината след ваканция в Занзибар

Държавата трябва да гарантира и да върне парите на клиентите