В месото на българския пазар няма антибиотици, категоричен е националният здравен експерт д-р Ангел Кунчев. Това стана ясно в негово изказване пред Нова.

Д-р Кунчев коментира темата по повод доклада на Европейската агенция по лекарствата, в който се твърди, че българското месо е замърсено с антибиотици.

Докладът нарежда България на 8-мо място по употреба на антибиотици. Според документа месото е най-чисто в Исландия и Норвегия.

"Това, че са внесени и пуснати в продажба определено количество антибиотици, не значи, че те са в месото. Отговорно твърдя, че в крайния продукт - месото, антибиотици няма", заяви д-р Кунчев.

Той обясни, че ежегодно се правят по над 500 проби и от тях най-много една да е положителна за антибиотици в крайния продукт.

БАБХ: Няма скок при използването на антибиотици при животни

БАБХ: Няма скок при използването на антибиотици при животни

Не е коректно механичното сравняване на данни

Припомняме, че вчера и Българската агенция по безопасност на храните излезе с официално становище, че намира тази интерпретация на данните за некоректна. От БАБХ също обясниха, че всяка година се взимат проби и резултатът от тях не е повод за притеснения.

По мнението на друг експерт - д-р Диляна Попова от Асоциацията на месопреработвателните, фермерите не дават медикаменти на на животните си превантивно, защото това е много скъпо. Когато пък се налагало да приемат антибиотици при болест, животните били поставяни под карантина за срок, през който да се изчистят от медикаментите.