Българска агенция по безопасност на храните оборва твърдението, че фермерите "тъпчат" с лекарства "за всеки случай", разпространявао в медийното пространство. От агенцията обясняват, че България участва в проекта Европейско наблюдение на консумацията на ветеринарни антимикробни продукти" (ESVAC) на ЕС от 2011 г. Целта на проекта е чрез анализа на данни да се планират мерките за ограничаване на микробната резистентност.

Агенцията изтъква като некоректно интерпретирането на данните като "скок" в употребата на антибиотиците при животните, защото данните се дават доброволно от търговци на едро. По тяхно мнение некоректно е механично да се сравняват данните за 2015г. и данните за 2014г.

БАБХ опровергава твърдението, че животновъди дават лекарства на животните си постоянно. От агенцията обясняват, че от 2006 г. в България е в сила забрана за използването на антибиотиците като растежни стимулатори и се спазва законовата разпоредба.

Оказва се, че фермерите също имат нужда от рецепта от ветеринар, за да дадат антибиотик на добитъка.

Отпускането на антимикробни ВМП става само срещу рецепта издадена от регистриран ветеринарен лекар. БАБХ има разработен план за борба с антимикробната резистентност, основан на принципите европейските принципи в сферата.

Четири огнища на птичи грип в страната

Четири огнища на птичи грип в страната

В областите Добрич, Хасково, Сливен и Ямбол

Всяка година БАБХ изготвя Национална мониторингова програма за контрол на остатъци от ветеринарномедицински продукти и замърсители от околната среда в храни и суровини от животински произход (НМПКО), която има за цел да контролира и неправилната употреба на антибиотици.

В тази програма са включени изпитвания на различни видове суровини и храни от животински произход за антибактериални субстанции - антибиотици, сулфонамиди и кинолони.

По този показател за 2015, 2016 и до края на месец септември 2017 година са извършени изследвания. През 2015 година са изпитани общо 532 проби - констатирана е една несъответстваща проба пчелен мед със сулфатиазол. През 2016 година са изпитани общо 521 проби, констатацията е за три несъответстващи проби патешко месо с тетрациклин. През 2017 година до 30 септември са изпитани общо 290 броя проби за наличие на антибактериални субстанции. Не са констатирани несъответстващи проби за наличие на антибактериални субстанции в храни и суровини от животински произход.