Аптеки в цялата страна затвориха в знак на протест, съобщава bTV.

Те не обслужваха клиенти между 14.00 и 16.00 ч. следобед поради недоволство срещу промени в начина на изписване на лекарствата по НЗОК.

В Бургас протестите започнаха още в 9.00 ч. сутринта.

"Това са промени, които ще ни пречат да можем да се грижим за пациентите, както сме го правили досега, и ако ние няма да можем да продължим работа, ще трябва да затворим", заяви Васил Ходжев - управител на аптека.

В София аптеките обслужваха клиенти в посочения времеви интервал, но само тези, които не са с рецепти по Здравна каса.

Фармацевтите готвят протест заради промени във финансирането на НЗОК

Фармацевтите готвят протест заради промени във финансирането на НЗОК

Той ще се проведе сутринта на 4 юли

В Ямбол пък фармацевтите протестираха и пред сградата на НЗОК.

"Тук говорим за тотално убийство на фармацевтичния бранш, говорим за единствения бранш, който ще работи без реална надценка, което по търговския закон е някакъв тип злоупотреба", посочи фармацевтът Петър Буцев.

От Министерството на здравеопазването твърдят, че промените имат за цел да улеснят достъпа на пациентите до цялостна терапия и да оптимизират разходите на Здравната каса.

НЗОК пък отбелязва, че към днешна дата бюджетът за безплатните лекарства е почти изчерпан.

Касата твърди, че промените в Наредбата дават и по-широки възможности на здравноосигурените лица при достъпа им до предписаните лекарствени продукти и осигуряват спазване на определената терапия без забавяне.

От бранша обаче се надяват промените да не бъдат приети, защото това ще ги принуди да прекратят работата си с НЗОК.

Аптекарите в Ямбол спират работа за два часа в сряда

Аптекарите в Ямбол спират работа за два часа в сряда

Очаква се към тях да се присъединят и колегите им от други градове

Националната аптечна браншова организация (НАБО) излезе с позиция, в която подкрепя протестите на аптеките срещу предложената промяна от Министерството на здравеопазването (МЗ) в Наредба 4. Въпреки че не приемат спирането на обслужването на пациенти, дори и като протест, имат "разбираме в пълнота на исканията на колегите".

От НАБО призовават за диалог, тъй като всяка една силова мярка ще доведе като бумеранг до друго.

От Националната аптечна браншова организация припомнят, че вече са изпратили писмо до Управителя на НЗОК и Министъра на здравеопазването с копие до Народното събрание, в което подробно описват рисковете от въвеждането на промени в Наредба 4 от 2009г. за обществено обсъждане.