Собственици на аптеки предупреждават, че част от обектите ще спрат да работят по Здравна каса, ако влязат в сила предвидените промени в нормативната база от 4 юли, съобщи БНР.

Символичен протест на фармацевтите в Ямбол ще се проведе в сряда. Към тях се очаква да се присъединят и колегите им от други градове. Това стана ясно по време на първи професионален форум на магистър-фармацевти и собственици на аптеки в Пловдив. Работещите в аптеките в Ямбол ще преустановят работа за два часа на 3 юли в Ямбол.

Готвените промени в нормативната база ще затруднят достъпа на пациенти до лекарства по здравна каса, алармира Аделина Любенова, председател Инициативния комитет на магистър-фармацевти и собственици на аптеки. "Това е един сериозен проблем, който днес е в апогея си. Защото ще се случи така, че аптеките няма да имат никаква възможност да продължат да работят с касата, чрез правилата, които ще им се вменят от 4 юли", коментира тя.

Недоволство на фармацевти в Благоевград заради нормативни промени в НЗОК

Недоволство на фармацевти в Благоевград заради нормативни промени в НЗОК

От здравната каса казват, че промените имат за цел да оптимизират бюджета на НЗОК

"Всички магистър-фармацевти сме обединени. Наредба 4 ще засегне всички. Ние, като Регионална фармацевтична колегия в Ямбол, взехме решение, че на 3 юли между 14 и 16 часа ще направим символичен протест. Той ще се изразява в това, че няма да обслужваме граждани", сзаяви магистър-фармацевтът Константин Попов.

По думите на Милена Каменова, собственик на аптеки в Пловдивско, обектите в малките населени места работят на 80% по Здравна каса. "Ако в по-големите градове аптеките могат да си позволят да спрат работа със Здравната каса, то в малките градове това означава, че трябва да затворим аптеките", изтъкна тя.

Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки подчерта, че е необходимо преосмисляне на системата за заплащане на аптеките за работата им по Здравна каса. "Тенденцията е все повече лекарства да стават реимбурсирани, на които ние нямаме право на надбавка, а имаме единствено такса. Тоест, този процес ще се задълбочава, а това изисква преосмисляне на цялата система на заплащане на аптеките. Ние предлагаме да се запази най-малко сегашният модел", посочи той.

22 общини не са имали аптека през 2023 г.

22 общини не са имали аптека през 2023 г.

Според анализ на ИПИ