Собственици на аптеки в Благоевград недоволстват заради нормативни промени, предприети от здравната каса, предаде БНТ.

Промените се изразяват в това, че НЗОК няма да плаща за всяко от предписаните лекарства, за които аптеките не слагат надценка, което ще се отрази на финансовото състояние на самата аптека, според фармацевтите.

Поради тази причина от бранша заплашват и с прекратяване на договора с Касата. Позицията на здравната каса е, че промените имат за цел да оптимизират бюджета на НЗОК.

Фармацевтите тълкуват въпросните промени в наредба 4 (в която се уреждат условията за изписване на лекарства) като извършване на две дейности за два пъти по-малко пари.

Според един от фармацевтите се получава така, че аптеките ще трябва да плащат, за да работят с НЗОК. Евгени Андонов, председател на Регионалната фармацевтична колегия - Благоевград, смята, че здравната каса иска да плаща пет пъти по-малко за дейността на фармацевтите.

На 19 юни, преди да бъде входирана наредбата, аптекарите са предложили на Министерството на здравеопазването да разгледат техните предложения.

Съдът спря практиката на НЗОК да прехвърля дефицит върху фармакомпаниите

Съдът спря практиката на НЗОК да прехвърля дефицит върху фармакомпаниите

Съдът приема, че чрез механизма се стига до изземване на прихода от продажбата на съответния лекарствен продукт от съответните компании