Ръстът на новозаразените с COVID-19 у нас през последните дни се дължи на неспазване на мерките. Това заяви в студиото на БиТиВи изпълнителният директор на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов. По думите му през последните шест месеца здравните власти алармират да се носят маски и да се спазва дистанция - но рядко се виждат стриктни граждани.

Асен Балтов добави, че ще препоръча на Националния оперативен щаб да се въведе задължителното носене на маска и в необществените закрити помещения. Дори по думите му това е разписано в заповедта на министъра, но всеки чете както дяволът чете Евангелието. Директорът на "Пирогов" беше категоричен, че във всички закрити помещения задължително трябва да се ходи с маска - независимо дали става въпрос за офис, магазин или болница.

"Все едно не говорим на тях (гражданите, бел.ред.), а на въздуха", заяви Балтов по отношение на правилата за маски и дистанция. По думите му българите сме прекалено свободолюбиви и нещо, което не ни харесва, решаваме, че то ни пречи.

"Има огромна съпротива, над 50% от хората нямат никакво желание да спазват мерките и смятат, че ние говорим на вятъра, а коронавирусът е конспирация. Не, не е", заяви директорът на "Пирогов".

Проф. Балтов коментира, че ако броят на положителните случаи продължават да растат, страната ни ще влезе в "червената зона", което означава, че Европа ще въведе допълнителни рестрикции към страната ни.

Медикът допълни, че за момента няма опасност от колапс на здравната система. Според него връщането на учениците в клас не е повлияло на увеличаването на случаите, а основното е, че при преминаването към по-студените сезони целият социален живот е преминал на закрито.