"Има неща, които наистина трябва да се спазват." За това призова директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов в сутрешния блок на БНТ. Едно от нещата, за които апелират лекарите, независимо дали хората са преболедували коронавируса, или не, е носенето на маски.

Проф. Балтов няма достатъчно данни, които да показват, че "просто да не се заразиш" с COVID-19 действа в момента в България. Има много хора, които казваха в началото - "о, аз съм го изкарал, няма проблем, нямам никакви проблеми", но до края на 2020 г. доста от хората са се заразили и изкарали заразата, смятайки че едва ли не са протектирани, изтъкна медикът.

Той се надява обществото да разбере, че независимо от това, че някой е изкарал вируса безсимптомно, много е важно да се вземат мерки за масова ваксинация, защото ваксината няма да направи нищо лошо, а ще помогне за изграждането на колективен имунитет.

Проф. Балтов увери, че здравната система е готова за евентуална трета вълна на COVID-19. Няма болница в София, която да казва, че няма готовност да поеме, ако се наложи, повишаване на броя на хоспитализираните. Няма болница, която да е закрила ковид отделение, а всички болници работят със запазен 20% капацитет за болни от COVID-19.

Нямаме случаи на бразилски и южноафрикански щам на коронавируса

Нямаме случаи на бразилски и южноафрикански щам на коронавируса

Една ампула се поставя на 5 човека и тя трябва да се използва за определено време след отварянето

Проф. Балтов се надява третата вълна да не бъде като втората и до март месец да има голяма група от хора, които са ваксинирани и са протектирани, за да може лятото да бъде нормално. Аз няма какво да крия и когато не си честен - ти нямаш проблем, но когато не си честен - тогава имаш проблем, каза той.

Балтов силно се надява, че хората, виждайки данните да изпълняват препоръките на лекарите. Независимо, че имаме доста хора, които вече са преболедували коронавируса и смятат себе си за недосегаеми, се надявам да спазват мерките, защото вирусът не е изчезнал, той е тук, предупреди проф. Балтов.

30% от учителите са заявили доброволно желание да се ваксинират. За учениците било изключително важно да тръгнат на училище, но за моловете и фитнесите били направени специални препоръки за това колко хора могат да ги посещават. Моловете и фитнесите не изпълняват препоръките и всичко това ще доведе до рестрикции, подчерта проф. Асен Балтов, който не даде отговор дали те отново ще бъдат затворени.

83% от персонала в "Пирогов" вече имат изграден колективен имунитет.

Математикът на НОЩ предвещава последен пик на коронавируса февруари-март

Математикът на НОЩ предвещава последен пик на коронавируса февруари-март

След 1500 заразени на ден мерките отново трябва да се затегнат, е мнението на математика на НОЩ

В следващите два месеца темпът на ваксиниране ще бъде засилен изключително много. С новата ваксина на "Астра Зенека" изграждането на колективен имунитет ще може да стане много по-бързо, защото количествата, които идват са много сериозни. Очаква се до края на февруари от ваксината да пристигнат около 260 000 дози, посочи проф. Балтов.

Вчера в "Пирогов" с ваксината на "Астра Зенека" са ваксинирани 30 души. От днес започва много по-сериозната ваксинация и болницата има готовност, като имат списъците от РЗИ да ваксинират по 250-300 човека. Информираният избор за ваксината трябва да се направи от лекарите.

С ваксината на "Астра Зенека" до 60-тия ден нараства възможността за имунен отговор на организма, натрупват се антитела, но втората доза трябва да бъде приложена не по-късно от 90-тия ден.

Има избор на ваксините, увери проф. Балтов и допълни, че личните лекари могат да започнат да ваксинират с ваксината на "Астра Зенека" още от утре, защото е много лесна за съхранение. Хората, които имат онкологични заболявания, трябва да направят консултация със своите хематолози или онколози.

"Аз мисля, че системата и това, което се направи от Щаба беше изключително адекватно и ако някой обвинява Щаба, че не си е свършил работата, мисля, че греши. Когато фактите говорят и боговете мълчат", категоричен бе проф. Балтов.

Най-често задаваният въпрос към него от страна на пациентите са кога всичко това ще свърши.