Искаш да имаш блестяща и здрава усмивка. За да я постигнеш, със сигурност трябва да се довериш на екип от специалисти, които да направят точна оценка на състоянието на зъбите и предложат решение.

Всеки зъб е сложен организъм и за решаването на различните му проблеми в клиника Medical Dent залагат на специализираното лечение и използването на иновативни методи, но проверени и надеждни.

Един от тези нови методи е автотрансплантацията на зъб, която се прилага в България отскоро, но успешно решените случаи вече са десетки. Най-просто казано, автотрансплантация означава преместването на един зъб от една позиция на друга. Не всеки зъб може да заеме всяка позиция, затова дали това да е мъдрецът или някой от резците, решава стоматологът.

Подробно представяне на метода направиха д-р Бранимир Кирилов, орален хирург, имплантолог и д-р Миле Чурлинов, ендодонтист, които са част от екипа на Medical Dent и заедно работят по случаите, когато автотрансплантацията е възможна или предпочитана в процеса на лечение.

Д-р Чурлинов, чийто първи случай в автотрансплантацията е 8-годишно момче и при което резултатите са повече от блестящи, е категоричен, че това е по-добрият метод при деца и младежи до 23-24-годишна възраст. При тях върнатият на мястото си или пък преместен зъб има над 70-процентен шанс да остане жив и което е още по-важно, да се съхрани растежа на челюстта. Ако зъбът е със завършен корен, както е при възрастните пациенти, той няма как да остане жив. Това обаче не пречи да бъде приет от организма и да продължи да служи години наред.

При зъбните травми, особено често срещани при децата и подрастващите, много е важно частта от зъба, който е избит или ако това е целият зъб, да бъдат сложени в прясно мляко или физиологичен разтвор. Така се запазват най-добре преди стоматологът да се заеме с тяхното възстановяване.

"Възрастта на пациента не е определяща за трудността на автотрансплантацията, а по-скоро за успеваемостта", подчерта д-р Кирилов. По думите му няма опасност тъканите да не приемат зъба-донор, тъй като той е от един и същи човек и самите тъкани се разпознават.

Преди самата операция се прави скенер и 3D модел, за да бъде съкратено времето на преместването на зъба под 1 минута и да заеме той най-добрата позиция в устната кухина. Цялата манипулация отнема 3 до 4 посещения в рамките на 4 месеца.

Най-честите случаи, в които се прилага автотрансплантацията, са при дълбоко разрушен зъб, липсата на зародиш на постоянен зъб или зъбна травма, причинена от инцидент.

По отношение на финансирането на операцията д-р Кирилов дадe за пример Япония като страна, в която интервенцията се поема от здравната каса, докато в България това не е така. Според спациалиста трябва да започне сериозна дискусия по тази тема, тъй като прилагането на метода, особено при децата и младежите, гарантира запазването на здравето им в дългосрочен план.

Лекарите са категорични, че автотрансплантацията е най-добрият метод, за да се запази един зъб и той да продължи да функционира по предназначение въпреки причинената травма или неправилното развитие.

Освен автотрансплантация, в клиниката предлагат още и поставяне на фасети, избелване на зъби, качествено лечение на коренови канали с модерни технологии, лечение на венци, правилно подредени зъби, грижа и стоматологично лечение на деца, поставяне на импланти и др.

Повече за възможностите на Medical Dent може да откриете на интернет сайта: https://www.medicaldent.bg/