В козунаците може да има сухо мляко и яйца на прах. Европейските регламенти не забраняват подобни съставки в тези храни, стана ясно от думите на Бистра Иванова от Агенцията по храните.

"За съжаление, ние нямаме български държавен стандарт за козунака, който би поставил рамката на суровините, които могат да се влагат", каза Бистра Иванова.

В козунаците не бива да се влагат едновременно захар и подсладители. Алергените трябва да са ясно написани и да са посочени с категория - оцветител, емулгатор, стабилизатор. Не сме се натъкнали на несъответствия, каза Иванова.  Ако е вложен яйчен прах, трябва да е записано коректно, а не да пише, че има яйца. Неопакованите козунаци трябва да имат информация за алергени.

Иванова бе на проверка в търговски обекти за качеството на храните, които традиционно пазаруваме за Великден. Уточнението е във връзка с проучване на Асоциация "Активни потребители". От него е видно, че в козунаците - индустриално производство, липсват прясно мляко и яйца.

Заради липсата на държавен стандарт, "всичко, което е на пазара, не е вредно и е в съответствие със законодателството. Нямаме причина да го спираме или да не разрешаваме разпространението на пазара", допълни Иванова.

Как да разпознаем прясното месо, съветват от БАБХ

Как да разпознаем прясното месо, съветват от БАБХ

Кокошите яйца са годни до 28 дни след снасяне

"За добавките (Е-тата) - има европейски регламент, според който всички храни са поставени в определени категории. Разглеждат се всички добавки, които могат да бъдат поставени както и условията и количествата, които могат да бъдат влагани. Козунаците на нашия пазар не съдържат добавки, които не са разрешени в тази категория", заяви Иванова.

На територията на София няма несъответствия между етикета и съдържанието на козунака. От 500 до 1000 лева е глобата на юридическо лице, ако се установи несъответствие.

В този търговски обект виждаме етикетирани козунаци. Следим за цялата задължителна информация върху етикета, която включва всички съставки, вложените добавки в съответните категории в технологичното предназначение - партида, срок на годност, производител и хранителна информация, уточни Бистра Иванова от БАБХ-София.