Прясното месо е със суха повърхност, без ослезявания, с приятен бледорозов цвят. Мазнините са светли - бели до леко кремави. Това разясни д-р Галя Викьова, началник-отдел "Контрол на храните" към Областната дирекция по безопасност на храните София-град при проверка в търговски обект.
Потребителите е добре да обърнат внимание на т.нар. здравна маркировка на агнешкото месо. Тя показва ветеринарния регистрационен номер на предприятието, където е добито месото.
Месото, опаковано в потребителска опаковка, трябва да има етикет, на който са посочени всички изисквания по регламент. Месото трябва да се съхранява в хладилни условия при температура, указана от производителя и да се следи за срока на годност. Срокът на годност го поставя всеки производител върху потребителската опаковка.
Агнешкото може да бъде предлагано във вариант трупче, трупна половинка, четвъртинка, потребителска разфасовка, поясни д-р Викьова.
Кокошите яйца трябва да са пресни, клас А, да са съхранявани до 18 градуса. Срокът им на годност е до 28 дни от снасяне на яйцето. Върху черупката се маркира код на производителя - първата цифра е начина на отглеждане на носачките, БГ и номер на вписване на оператора в регистрите на БАБХ.
В цялата страна преди Великден има засилени проверки за агнешко, яйца, козунаци. И през празничните дни ще има дежурни инспектори, които да откликват на сигнали. Към момента няма притеснителни нарушения, показват проверките.