13 000 проверки са направили инспекторите на Българска агенция по безопасност на храните през месец септември 2017 г., съобщиха от БАБХ.

Проверките са по планов официален контрол (на база оценка на риска) на обекти за производство, търговия на едро и дребно с храни и на заведения за обществено хранене в страната. Съставени са 142 акта и са издадени 713 предписания.

Насочени за унищожаване са 473,27 кг храни от обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене и хрaни от животински произход (месо, субпродукти, месни продукти, месни заготовки, млечни продукти).

Те са били с изтекъл срок на годност, промяна в органолептиката, без етикет на български език или липсващ етикет, както и без документи за произход.

За унищожение са определени и 3750 кг отработени мазнини, 64,12 кг храни от неживотински произход (ядки, течен шоколад, замразена царевица, слънчоглед) - за липса на етикет.

За унищожение са определени и 48 кг брашно с изтекъл срок на годност, 94 яйца с неизвестен произход, 24 л прясно мляко с изтекъл срок на годност и 2,08 кг печени месни продукти съхранявани при нехладилни условия.

Спрени от продажба са 14,76 кг бисквити с палмова мазнина и без браншови стандарт, 1535 кг маслини без етикетировка; 53 кг краве сирене с наличие на немлечни мазнини и 40 безалкохолни напитки (330 мл) без документи.

От предприятия и складове за търговия на едро са унищожени 51 615,3 кг (51 тона) храни от животински и неживотински произход.

Шест са затворените обекти с временно преустановена дейност. От тях два са на територията на Ямбол, 2 - в Плевен и по един на територията на Добрич и на София - град.

Основните причини за издаване на Заповеди за спиране дейността на обектите са лоша хигиена, неизпълнение на връчени предписания и несъответствия на сградния фонд.

От БАБХ уточняват, че за изминалата седмица инспекторите са проверили почти 2355 обекти от търговската мрежа и заведения за обществено хранене в цяла България.

От тези проверки 2296 са по текущ официален контрол и 59 - по сигнали и жалби на граждани. Издадени са 132 Предписания и са съставени 25 Акта за установяване на административно нарушение, като един обект е с временно преустановена дейност.

Временно затворени са два обекта - във Варна и в Кюстендил. При единият случаи няма регистрация по чл.12 от Закона за храните, при другият - технологичното оборудване не съответства на изискваното.

В резултат на проверките са насочени за унищожаване 110,7 кг храни от животински произход (млечни и месни продукти, пилешки бургери, кренвирши, месни консерви и свинско месо). Причините за унищожаването им е нерегламентирана търговия, неправилно съхранение, несъответствие в етикетирането, храни без придружаващи документи. За унищожаване е определена и 2,38 кг риба за неправилно съхранение.

Най-честите нарушения са свързани с пропуски в записите на Системите за управление на безопасността на храните, несъответствия по сграден фонд и оборудване или лошо хигиенно състояние на обектите. Има и неправилно съхранение на храни, както и такива с изтекъл срок на годност и пропуски в етикетирането. Установени са служители с лични здравни книжки с изтекъл срок на валидност.

В детски млечни кухни през изминалата седмица са извършили 185 проверки, при които за установените несъответствия са издадени 9 предписание и е съставен 1 акт.