Числата, които ежедневно се съобщават като нови случаи, са за хора, при които е установено носителство на COVID-19. Това не означава обезателно, че те са болни. Нормално е числата да растат, защото разхлабихме мерките. Това коментира анестезиологът и бивш здравен министър д-р Мирослав Ненков в сутрешния блок на БНТ.

Според него българите не изпълняват нито едно от трите Д-та - дисциплина, дезинфекция, дистанция, макар да не са трудни за спазване. "Ние сме ориенталци и е нормално да имаме проблем с дисциплината", констатира в тази връзка лекарят.

Балтов зове да се спазват трите "Д"

Балтов зове да се спазват трите "Д"

По думите му няма конспирация за COVID-19

Но според него има нещо много по-важно: "При първи симптоми, дори леки, трябва човек да се консултира. Ако не се започне навреме обща терапия, има по-голяма вероятност китайският вирус да вземе превес", категоричен беше д-р Ненков.

По думите му "дотук нашата здравна система не се справя зле с китайския вирус с ограниченията, наложени в началото на пандемията".

"Болниците не се претовариха, както се случи в Италия и Испания, което щеше да е голямо изпитание. Нека видим какво ще се случи нататък, защото има мощност в нашата система", увери анестезиологът.