От Външно министерство съветват българите, които са в Гърция или им предстои пътуване до там, да следват указанията на местните власти и да следят текущата информация за развитието на здравната обстановка. Повод за препоръката са появата на първи случаи на заразени с новия коронавирус COVID-19 в Гърция. 

Снимка 469287

Източник: МВнР

Гръцките власти в лицето на Министерство на здравеопазването и Националната здравна организация (ΕΟΔΥ) предприемат организирани мерки за ограничаване на разпространението на вируса на територията на страната. Те повишават наблюдението на директно пристигащите от райони, засегнати от болестта и проследяват всички потенциално свързани със засегнатите до момента четирима души.

Министърът на здравеопазването Василис Кикилиас обяви отменянето на традиционните карнавали по повод предстоящия на 2 март официален религиозен празник в страната. Тогава Гърция отбелязва Чисти понеделник (Катара Дефтера).

От българското външно министерство препоръчват хората да запазят спокойствие и да поддържат информираност за начините за предпазване, които включват преди всичко спазване на лична хигиена и отговорност при планиране на пътувания зад граница

Повече информация можете да намерите в прикачените брошури и на страницата на Министерството на здравеопазването: https://www.moh.gov.gr

Междувременно министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че сега препоръката е да не се пътува до Венето и Ломбардия.