България участва в пълното портфолио с всички седем ваксини от общата европейска инициатива за производство и доставка на бъдещи ваксини срещу COVID-19. Това стана ясно на днешното извънредно заседание на Министерския съвет. На него правителството прие решение за участие на страната ни в преговори за закупуване на поредния договор по темата - този с компанията "Johnson".

Решението на кабинета е следствие на заявеното от страната ни солидарно участие във фонда за борба с коронавируса, иницииран от ЕК. Целта е да бъде подпомогнат научноизследователският сектор за разработването на ваксини и лекарства срещу коронавируса.

България, заедно с останалите държави членки на ЕС, стана донор във фонда. Целта е българските граждани да имат равен достъп до ваксина, когато тя бъде открита. Предвижда се ваксината да се поставя само по желание.

На заседанието премиерът Бойко Борисов изтъкна, че България участва във всички видове разработки като инвеститор, както останалите членки на ЕС. Целта е страната ни да има готовност, щом има налична ваксина, да може да я придобие и приложи. По негови думи сме реагирали светкавично.

Борисов поздрави ЕК за договора за ваксина срещу COVID-19

Борисов поздрави ЕК за договора за ваксина срещу COVID-19

В трудните моменти най-добре се виждало единството на ЕС

Той призна, че сумите, които се отделят за целта, са изключително високи не само за България, но и за всички държави членки. Най-важното обаче било страната ни да е готова за бърза реакция.

От своя страна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посочи, че към момента има 7 ваксини в напреднала фаза на разработка. От тях всяка страна има квота за определени количества дози.

За България определената квота надхвърля нуждите и е на стойност близо 380 милиона лева. Ако към стойността на ваксините се добавят и разходите за логистика и за съхранение, се очаква разходите да надхвърлят половин милиард лева.

Здравният министър подчерта, че страната ни ще има изключително голям брой ваксини - 12-13 милиона.

Министърът на финансите Кирил Ананиев потвърди позицията на правителството, че по темата е необходима и санкцията на Народното събрание.

ЕК купува 300 млн. дози ваксина от Pfizer

ЕК купува 300 млн. дози ваксина от Pfizer

27-те страни членки могат да закупят 200 милиона дози и с опция за още 100 милиона

Председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски пък посочи, че единственият полезен ход на България е да се включи солидарно с всички европейски страни. Според него е добре да имаме различни набори от ваксини.

"Смущаващо е, че ще се сдобием с толкова голям брой ваксини и на такава огромна цена, но явно така е измислен механизмът, по който се работи в ЕС", отбеляза той.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също изрази опасение, че страната ни ще получи прекалено голямо количество ваксини, които няма да можем да използваме.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб Тодор Кантарджиев пък заяви, че засега ваксината изглежда единствения изход от пандемията и е важно страната ни да разполага с различните видове - както антигенни, така и "живи" ваксини, които са приложими и за различни контингенти от хора.

Припомняме, на 10 ноември стана ясно, че Европейската комисия е сключила споразумение с Pfizer и BioNTech за доставка на 300 милиона дози ваксина срещу коронавируса, след като в понеделник от Pfizer обявиха, че експерименталната им ваксина е показала 90% ефективност.

С 500 милиона евро ЕС увеличава участието си в COVAX

С 500 милиона евро ЕС увеличава участието си в COVAX

ЕС допълнително увеличава инвестициите в подкрепа на възстановяването в световен мащаб