Европейският съюз обяви, че ще предостави още 100 милиона евро под формата на безвъзмездни средства в подкрепа на механизма COVAX, за да осигури бъдещата ваксина срещу COVID-19 за държавите с ниски и средни доходи.

Средствата ще се добавят към 400-те милиона евро под формата на гаранции, за които ЕС вече е поел ангажимент към COVAX, с което Съюзът ще се превърне в един от водещите донори.

С това ново участие ЕС допълнително увеличава инвестициите в подкрепа на възстановяването в световен мащаб.

ЕК купува 300 млн. дози ваксина от Pfizer

ЕК купува 300 млн. дози ваксина от Pfizer

27-те страни членки могат да закупят 200 милиона дози и с опция за още 100 милиона

Предложеното отпускане на 100 милиона евро от общия резерв на 11-ия Европейски фонд за развитие (ЕФР) ще приеме формата на безвъзмездна помощ за GAVI, Алианса за ваксини, в качеството му на администратор на COVAX — световния механизъм за универсален и справедлив достъп до ваксини срещу COVID-19.

Към днешна дата общо 184 държави участват в механизма COVAX, като 92 от тях са икономики с ниски и средни доходи, които отговарят на условията за достъп до ваксини срещу COVID-19 чрез предварителния пазарен ангажимент на COVAX на GAVI.

Чрез тези безвъзмездни средства ЕК и нейните партньори ще осигурят възможности за закупуване на бъдещи ваксини срещу COVID-19 за всички участници в Механизма.

Китай се присъединява към COVAX

Китай се присъединява към COVAX

Това е най-голямата икономика до момента, която обещава подкрепа за финансиране на дози