Китайското външно министерство съобщи в петък, че страната официално се е присъединила към глобалната инициатива за ваксини срещу COVID-19, известна като COVAX, предаде "Ройтерс".

Това е най-голямата икономика до момента, която обещава подкрепа за финансиране на дози за страни с ниски и средни доходи.

В изявление на министерството не се посочват подробности за нивото на подкрепа, която Пекин ще предостави, въпреки че президентът Си Дзинпин през май обеща 2 милиарда долара през следващите две години, за да помогне за справяне с пандемията на коронавируса, която отне над 1 милион животи до момента.

"Предприемаме тази конкретна стъпка, за да осигурим справедливо разпределение на ваксините, особено за развиващите се страни, и се надяваме, че по-способни страни също ще се присъединят и подкрепят COVAX", заяви говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунинг.

Безплатни ваксини срещу COVID-19 - до началото на 2021 г.

Безплатни ваксини срещу COVID-19 - до началото на 2021 г.

Мащабът на пандемията бил по-голям, отколкото показва статистиката

Общо 156 държави се присъединиха през септември към световния план COVAX за гарантиране справедливо разпределение на запасите от бъдещи ваксини срещу коронавируса.

Основната цел в плана COVAX е до края на 2021 г. да бъдат доставени 2 милиарда дози безопасни и ефикасни ваксини по света. Здравните работници ще са с приоритет и след това най-уязвимите 20% от населението на всяка участваща държава, като няма да има значение нивото на доходите.

Държави като САЩ, които си осигуряват бъдещи доставки с двустранни споразумения, не планират да се присъединят към COVAX.

Получени са ангажименти за отпускане на 1,4 милиарда долара за проучване и разработване на ваксина, но още 700-800 милиона долара са необходими спешно.