Общо 156 държави се присъединиха към световния план COVAX за гарантиране справедливо разпределение на запасите от бъдещи ваксини срещу коронавируса. Това обяви съюз, воден от Световната здравна организация (СЗО), информира "Ройтерс".

В съобщението на СЗО и съюза за ваксина GAVI се казва, че в списъка влизат и 64 по-богати, самофинансиращи се държави.

Основната цел в плана COVAX е до края на 2021 г. да бъдат доставени 2 милиарда дози безопасни и ефикасни ваксини по света. Здравните работници ще са с приоритет и след това най-уязвимите 20% от населението на всяка участваща държава, като няма да има значение нивото на доходите.

Държави като САЩ, които си осигуряват бъдещи доставки с двустранни споразумения, не планират да се присъединят към COVAX.

От алианса обявиха, че очакват още 38 богати страни да се присъединят към инициативата през следващите дни. Получени са ангажименти за отпускане на 1,4 милиарда долара за проучване и разработване на ваксина, но още 700-800 милиона долара са необходими спешно.

Не се посочва кои страни са предоставили финансиране, но не планират да получат ваксини по схемата. Франция и Германия обявиха, че единственият им източник на потенциални ваксини е чрез общата европейска схема за набавяне.