Споразумението между България и Австрия за трансплантация на бял дроб не е прекратено. Вчера стана ясно, обаче, че засега чакащите за трансплантация на бял дроб у нас няма да могат да я получат в Австрия.

Страната прекрати извършването на трансплантациии на чужденци. След споразумението с Евротрансплант, беше извършена една успешна трансплантация на бял дроб в Австрия.

Към момента Министерство на здравеопазването предприема мерки за сключване на договор с друг трансплантационен център. Срок не може да бъде даден, но се очаква възможно най-скоро това да стане. Това каза пред БНТ Росен Иванов, изпълнителен директор на Агенцията по медицински надзор.

Поставиха ултиматум на Кирил Ананиев за програма за белодробните трансплантации

Поставиха ултиматум на Кирил Ананиев за програма за белодробните трансплантации

От "Асоциация Пулмонална Хипертония" заплашват с безсрочен протест пред здравното министерство

От месец България е член и на платформата Фуедос. Това е система за обмяна на информация за необходими органи сред страните членове на платформата. Сключване на договор с друг център или обучение на български екипи са единствените възможности.

Пациентите са изключително притеснени, тъй като отново се водят преговори и се търсят варианти с клиники. "Не разбирам защо се говори, че не прави нищо министерството и администрацията. Това не е по вина на българската страна", подчерта Иванов.

В страната ни са извършени три донорски операции в рамките на две седмици, те обаче ще бъдат изпратени за Европа, тъй като у нас няма подходящ реципиент.

Росен Иванов увери, че се работи активно по координацията и подготовката на донори. В България липсва медицински самолет за транспорт на донори, един такъв струва около 4-5 милиона лева според Иванов.

Донорството е реално и променя човешкия живот

Донорството е реално и променя човешкия живот

Професионализъм и екипна работа са нужни при операциите