Председателят на сдружение "Асоциация Пулмонална Хипертония" Тодор Мангъров постави ултиматум на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да подаде оставка, ако не бъде изготвена Национална програма за насърчаване на донорството и трансплантациите. Това остана ясно в отворено писмо,изпратено до медиите.

По думите му като гражданин, пациент с белодробна хипертония и представител на пациентска организация би искал да знае защо министъра и екипа му продължават да неглижират проблема.

Той припомня, че до месец октомври 2018 г. са починали пет белодробно нуждаещи се пациенти, като след смъртта на двама от тях в един и същи ден, министърът е обещал, че веднага ще се започне работи, а премиерът е дал 24-часов срок проблема да бъде решен.

Български лекари заминават за Виена да се обучават за трансплантации

Български лекари заминават за Виена да се обучават за трансплантации

Първото обучение ще се проведе между 6 и 10 май

Председател на Сдружение "Асоциация Пулмонална Хипертония" напомня още на министър Ананиев, че е издал заповед до началото на декември 2018 г. да се разработи и приложи Национална програма за насърчаване на донорството и трансплантациите.

На 25 януари тази година е било подписано Споразумение между България и Виена по линия на Евротрансплант. На база на това Споразумение е било обявено, че ще бъдат обгрижени до 5 пациенти за една година, както и че ще се изпрати екип за квалификация и обучение в Университетска болница Виена.

През 2018 г. пациентски организации и пациенти, провели 4 протеста под надслов "Здравен емигрант", на които председателят на АПХ е заявил неведнъж - "Емигрирайте, ако искате да живеете!"

По думите на Тодор Мангъров 8 месеца по-късно само 1 българин е включен в европейска листа на чакащите за белодробна трансплантация. Той отбелязва, че някои от изпратените пациенти за преглед във Виена не били подбрани според критерия на АКХ Виена, вследствие на което, неперспективен пациент е бил оценен неправилно в България и беше върнат от клиниката във Виена.

Емиграцията е единственият шанс за нуждаещите се от белодробна трансплантация

Емиграцията е единственият шанс за нуждаещите се от белодробна трансплантация

Това мнение изрази д-р Тодор Мангъров от "Асоциация пулмонална хипертония"

Мангъров посочва, че срокът на заповедта на министъра не е спазен. По думите му този срок многократно е удължаван, като до сега Национална програма за насърчаване на донорството и трансплантациите нито е готова, нито е предложена за обществено обсъждане.

Председателят на АПХ изтъква, че липсва прозрачност при изготвянето на програмата.

По думите му България е изпратила екип да се обучава за едва 4 дни, от 6-до 10 май. Екип за шестмесечно обучение все още не е заминал.

Мангъров е категоричен, че липсата на такава програма възпрепятства максимално донорството, което засяга както български реципиенти, така и възможността да предоставяме на Евротрансплант органи, които не може да трансплантираме в България.

Донорите намаляват, чакащите трансплантация растат, призна Ананиев

Донорите намаляват, чакащите трансплантация растат, призна Ананиев

Министърът увери, че се поддържа контакт с най-добрите европейски центрове по трансплантология

През тази година от страната ни няма подаден нито един орган към Евротрансплант. Получен е отказ, преди няколко дни, от АКХ Виена за преглед на българска пациентка с мотив, че нямат капацитет да приемат чуждестранни граждани.

Председателят на АПХ пояснява още, че 4 души са заминали за чужбина за трансплантация. Трима от тях са били успешно трансплантирани, а състоянието на четвъртия е стабилизирано с иновативна терапия недостъпна в България.

В позицията си Мангъров настоява министър Кирил Ананиев да си подаде оставката, ако до 17 септември не бъдат включени най-малко трима българи европейска листа на чакащи за белодробна трансплантация, ако няма действа национална програма, както и ако медицински екип не е заминал за обучение във Виена.

Той отбелязва, че ако условията не бъдат изпълнени и министъра не си подаде оставката на 18 септември обявява безсрочен протест пред Министерство на здравеопаването до решаване на проблема.

Правят регистър на чакащите трансплантация

Правят регистър на чакащите трансплантация

МЗ започва информационна кампания и подготвя законодателна промяна за развитие на донорството в България