От 6 до 10 май български лекари ще бъдат обучавани в клиничното отделение по "Гръдна хирургия" към Медицинския университет във Виена за извършване на белодробни трансплантации и посттрансплантационно наблюдение на пациенти.

Това е първото обучение, което е договорено с подписаното в края на януари 2019 г. споразумение за квалификация и обучение на медицински кадри между България и Австрия по линия на Евротрансплант.

Към момента в страната ни не са извършвани белодробни трансплантации и липсват специалисти и специално обучение за тяхното осъществяване.

Зелена светлина за български лекари да се обучават за трансплантации

Зелена светлина за български лекари да се обучават за трансплантации

Договорът с Евротрансплант не беше прекратен, но не беше подновен, обясни проф. Клепетко

Българският екип се състои от четирима специалисти от ВМА и УМБАЛ "Св. Екатерина" - кардиохирург, анестезиолог-реаниматор, пулмолог и бронхолог. Те ще участват във всички дейности на болницата, свързани с трансплантация и посттрансплантационно наблюдение. Целта на обучението е медиците да усвоят необходимите практически умения за извършването на белодробна трансплантация, както и за обгрижването на пациентите в постоперативния период.

В рамките на споразумението са договорени и две дългосрочни шестмесечни обучения на два български екипа. Придобиването на специфични умения е задължителна предпоставка за провеждането на дейности по белодробна трансплантация в България. Договорено е също така екип трансплантолози от клиниката във Виена да окаже необходимото експертно съдействие при провеждането на първите трансплантации на бял дроб у нас.

Очаква се през 2021 г. да бъде осъществена първата белодробна трансплантация у нас.

Емиграцията е единственият шанс за нуждаещите се от белодробна трансплантация

Емиграцията е единственият шанс за нуждаещите се от белодробна трансплантация

Това мнение изрази д-р Тодор Мангъров от "Асоциация пулмонална хипертония"