Ако хората, нуждаещи се от трансплантация на бял дроб, искат да живеят, то те трябва да емигрират от България. Това мнение изрази пред bTV доктор Тодор Мангъров от "Асоциация пулмонална хипертония".

Д-р Мангъров: Ако искате да бъдете спасени, емигрирайте!

Докторът коментира казуса с позицията на страната ни в "Евротрансплант" и договора с Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница във Виенa.

"Евротланспант е обединение само на осем държави, които се намират в Централна Европа. Държавите в Западна Европа имат изключително добре развита база. За да бъдем пълноправни членове, трябва да изпълним високи критерии, а ние нямаме национална програма, с която да се развива донорството", коментира д-р Мангъров.

Донорите намаляват, чакащите трансплантация растат, призна Ананиев

Донорите намаляват, чакащите трансплантация растат, призна Ананиев

Министърът увери, че се поддържа контакт с най-добрите европейски центрове по трансплантология

Той напомни и че у нас няма и добре подготвени специалисти, които да могат да извършат белодробни трансплантации.

Прогнозата на Мангъров е, че през следващите две години българите, нуждаещи се от трансплантация на бял дроб, няма да получат такава.
Единствената опция, която оставала пред тях, е емиграцията.

15 души чакат за белодробна трансплантация

15 души чакат за белодробна трансплантация

1/3 от членовете на Агенцията за трансплантации не са били специалисти, увери Мариана Симеонова

В България 15 души се нуждаят от белодробна трансплантация.

Стана ясно, че България е предоставила орган по линията на Евротрансплант на клиниката във Виена. Това предизвика разочарование сред чакащите за трансплантация у нас.

Пред bTV 27-годишната Илияна Христова от Варна, която спешно се нуждае от нов бял дроб, заяви: "Настоявам за правото си на живот!"

Младата жена коментира думите на директора на Агенцията по трансплантация д-р Михаил Христов, който заяви, че при първа донорска ситуация екипи от чужбина ще дойдат в България за 2 часа, което не се е случило.

Екипи от Турция идват у нас при донорска ситуация за белодробни трансплантации

Екипи от Турция идват у нас при донорска ситуация за белодробни трансплантации

Предстои да се осъществи връзка и с трансплантолози от Хановер

Майката на Илияна - Галина Христова - пък обясни, че шефът на агенцията даже не отговаря на обажданията на хората. "Обади се една жена от агенцията, която не дава никаква надежда. Само ни пожела успех, но успехът ни зависи изцяло от техните действия", посочи тя.

И двете се надяват, че даряването на органи за "Евротрансплант" ще увеличи шансовете на страната ни нуждаещите се българи да получат трансплантация в клиниката във Виена.

27-годишната Илияна обаче призна и че обмисля да емигрира - за да получи шанс за живот.

Има шанс да възстановим договора за белодробни трансплантации във Виена

Има шанс да възстановим договора за белодробни трансплантации във Виена

Ако България започне да дарява повече органи на Евротрансплант

Припомняме, в интервю за БНТ професор Bалтер Клепетко, който е хирург и ръководител на клиниката в австрийската столица, заяви, че ако страната ни започне да дарява повече органи към "Евротрансплант", това може да увеличи шансовете за възстановяването на договора с клиниката и българите отново да бъдат лекувани там.

В страната няма национална програма и стратегия за стимулиране на донорството. В края на месец октомври министърът на здравеопазването Кирил Ананиев дори призова Българската православна църква да насърчи и подкрепи донорството на органи при настъпила мозъчна смърт, за да могат хората, които чакат за трансплантация, да получат шанс да живеят.

Правят регистър на чакащите трансплантация

Правят регистър на чакащите трансплантация

МЗ започва информационна кампания и подготвя законодателна промяна за развитие на донорството в България