Осигуряването на ваксините и ваксинирането е най-важният въпрос в момента и за здравето на хората, и за икономиката на страната. Това мнение изрази пред БНР евродепутатът от ЕНП/"Демократична България" и бивш лидер на ДСБ Радан Кънев.

Той заяви, че към момента за страната ни са планирани 1,5 милиона дози, които могат да стигнат за ваксинацията на 10% от населението - над 700 000 души.

Според него е трябвало да се проведе сериозно проучване на етапа, в който разработките на различните ваксини са се намирали през лятото.

BioNTech-Pfizer ще произведе 2 млрд. коронавирус ваксини през 2021 г.

BioNTech-Pfizer ще произведе 2 млрд. коронавирус ваксини през 2021 г.

Двете фирми вече са ангажирани за повече от половината от тази бройка

Кънев посочи, че още през есента се е поставил въпрос пред българското правителство, че няма договор с "Пфайзер/Бионтех".

"Стреснато то започна да търси вариант, защото беше ясно коя ще е първата ваксина. Постигна някакъв частичен успех, но количествата са крайно недостатъчни", подчерта той.

По негови думи България не е имала участие в разпределянето на първите 300 милиона ваксини от "Пфайзер/Бионтех" за ЕС. Той бе категоричен, че за това трябва да се носи отговорност и упрекна правителството, че дори не си признава, че не е било сключило този договор.

Евродепутатът посочи, че ЕС има договор за обща доставка на 600 млн. дози ваксини, достатъчни за ваксинацията на 300 млн. души. По негови думи това е достатъчно количество за цялото население на ЕС, което подлежи на ваксинация и желае това.

ЕС подсигурява 300 милиона допълнителни дози от ваксината BioNTech-Pfizer

ЕС подсигурява 300 милиона допълнителни дози от ваксината BioNTech-Pfizer

Фон дер Лайен: Европейците разполагат с достатъчни дози безопасни и ефективни ваксини