Европейската комисия предложи на държавите — членки на ЕС да закупят допълнителни 200 милиона дози от ваксината срещу COVID-19, произведена от BioNTech и Pfizer, с възможност за закупуване на още 100 милиона дози.

Това ще позволи на ЕС да закупи общо до 600 милиона дози от тази ваксина, която вече се използва в целия ЕС. Допълнителните дози ще бъдат доставени през второто тримесечие на 2021 г.

ЕС осигури широк набор от ваксини с различни технологии. Комисията договори до 2,3 милиарда дози от най-обещаващите потенциални ваксини за Европа и съседните ѝ държави.

Мария Габриел призна за слабост при производството на ваксините

Мария Габриел призна за слабост при производството на ваксините

Тя не приема критиките, че на европейско ниво се бавят доставките им

Освен ваксината на BioNTech-Pfizer, на 6 януари 2021 г. бе разрешена втора ваксина, произведена от Moderna. Очаква се скоро да бъдат одобрени и други ваксини.

Този портфейл от ваксини ще даде възможност на ЕС не само да покрие нуждите на цялото си население, но и да достави ваксини на съседните държави.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в петък, че ЕС подсигурява допълнителни 300 милиона дози от ваксината Pfizer/BioNTech.

"Уверяваме се, че европейците разполагат с достатъчни дози безопасни и ефективни ваксини срещу COVID19", заяви Фон дер Лайен.

"Сега даваме възможност на страните от ЕС да купуват повече дози от първата ваксина, одобрена в ЕС. Те вече могат да закупят до 300 милиона повече дози от ваксината BioNTech/Pfizer", добави тя.

ЕС започва да ваксинира - "ваксинацията е свобода"

ЕС започва да ваксинира - "ваксинацията е свобода"

Урсула фон дер Лайен: Това е трайният изход от пандемията