"Не мога да приема критиките, че на европейско ниво се бавят доставките на ваксини срещу Covid-19, защото вече 6 месеца Европейския съюз показва много голяма солидарност и общ подход по отношение на ваксините".

Това заяви пред БНР българският еврокомисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младежи Мария Габриел.

"Науката и иновациите са в основата на намирането на дълготрайно решение и изход от пандемията и чрез програмата "Хоризонт Европа", в която има 30 на сто увеличен бюджет за следващия период, ще допринесем за това", отбеляза Габриел.

"Юни месец беше публикувана Стратегията за ваксините, която потвърди, че всички държави членки ще имат достъп до ваксините по едно и също време и в еднакви условия. В средата на октомври бяха публикувани препоръките за ваксинационните планове, а след това държавите членки са тези, които имаха отговорността да подготвят логистиката", обясни еврокомисарят.

Ангелов: Ваксината ще достигне до всеки българин

Ангелов: Ваксината ще достигне до всеки българин

Нямаше подготвена здравна система в света, призна здравният министър

Тя припомни, че в началото имаше доза несигурност коя фирма първа ще разработи ваксина, а впоследствие и какви ваксини ще се произведат.

Габриел заяви, че в момента има слабост по отношение на производствения капацитет и там е необходимо да се инвестира повече.

"Няма право за критика, когато става въпрос за това, че има одобрена поръчка, има запазени дози, но трябва да се инвестира в производствения капацитет", подчерта тя.

По отношение на дисбалансите в различните страни във връзка с ваксините Габриел заяви, че опираме до отговорността на държавите членки:

"Тези, които веднага след средата на октомври месец са направили своята организация и планове, са напред във ваксинирането. Така е във Германия", уточни Габриел.

Втората пратка с ваксини срещу COVID-19 тръгва към 5 града в страната

Втората пратка с ваксини срещу COVID-19 тръгва към 5 града в страната

След седмица се очакват още 25 000 ваксини

На въпрос може ли ваксината да е виза за вход в европейска държава Габриел потвърди, че има такива дискусии, но трябва да се изчака, да се подходи внимателно към този дебат.

"Водеща трябва да остане сигурността на гражданите, тяхното здраве и след това как това може деликатно да бъде комбинирано с това икономиките да работят", поясни еврокомисарят.

По отношение на това как държавите членки да ускорят ваксинирането Мария Габриел посочи, че не трябва да забравяме, че сме още в самото начало.

"Европейската комисия каза, че ще достигнем по-големи размери през април. Нека се ваксинират с втората доза хората на първа линия", допълни Габриел.

До юли получаваме 1 млн. ваксини на "Пфайзър" и 500 000 - на "Модерна"

До юли получаваме 1 млн. ваксини на "Пфайзър" и 500 000 - на "Модерна"

Здравното министерство публикува разчет на очакваните количества по месеци

За мен е по-важно да се подава непрестанно информация, защото виждаме, че има недоверие и към ваксините, още повече че работим в условия на много стриктно спазване на изискванията на Европейската агенция по лекарствата и на стриктно изпълнение на критериите за това какви са данните, които са подадени, как след това фирмите имат планове за управление на риска - това е добавената ни стойност - това трябва да бъде много ясно поднасяно на хората като точна и постоянна информация", изтъкна още Мария Габриел.