Втората партида с ваксини пристигна на летище "София". Партидата се състои от малко над 25 000 ваксини и ще са предназначени за лекари, медицински сестри и медицински персонал. Това ще са малко над 12 500 души, заявили желание да се ваксинират.

Доставката на ваксини е отново под марката на Pfizer-BioNTech, както и първата партида, която пристигна в края на миналата година.

Ваксините ще тръгнат към 5 точки в страната - София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Варна. След това ще започне разпределението по останалите РЗИ-та.

Камионите, с които ще се превозват ваксините, ще са без температурен режим, тъй като такъв не се изисква. Ваксината пристига у нас в кашони със сух лед. В петте града на страната ваксините ще се съхраняват в хладилници с температурен режим и ще бъдат вадени на порции. Към РЗИ-тата в страната ваксините ще пътуват в хладилни чанти с температурен режим от 5 до 8 градуса, както могат да се съхраняват в рамките на пет дни.

"Няма значение дали котката е бяла или черна, а важното е да хваща мишки", отговори проф. Ангелов на въпрос дали има значение в какъв камион ще бъдат превозени ваксините.

анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултати

При първа възможност 43.2%

Не, страх ме е 8.9%

Ще изчакам да мине време 27.7%

Само с руската ваксина 12.5%

Няма такъв вирус 7.8%

Нямаме притеснения по отношение на логистиката в страната, увери здравният министър Костадин Ангелов, който посрещна пратката на летище "София".

С тези ваксини продължава ваксинацията на медиците на първа линия, които са в първата фаза на ваксинация. Тя се очаква да приключи до седмица/две, по информация на здравния министър Костадин Ангелов.

След седмица се очаква трета пратка пак с около 25 000 ваксини и началото на февруари още 35 000 ваксини.

Масовата ваксинация ще започне тогава, когато има по-голямо количество ваксини - към края на февруари и началото на март месец. Масовата ваксинация ще стартира с възрастните хора.

Четирима медици докладвали за реакция на ваксината

Четирима медици докладвали за реакция на ваксината

Един е сигналът за повишаване на температурата в деня след поставяне

В момента върви процес на уточняване на броя, които желаят да се ваксинират от втората фаза - живущи в социални домове и персонал. Те са около 15 000 души потребители и 11 000 персонал.

Когато дойде втората ваксина ще стартира и масовата ваксинация в страната, информира Костадин Ангелов и посочи, че на 6 януари се очаква разрешението на ЕМА за ваксината на "Модерна". Веднага ще стартира и дистрибуцията и на тази ваксина.

Костадин Ангелов е доволен, че броят на желаещите да се ваксинират се увеличава непрекъснато. Той успокои, че "за всеки един български гражданин, който има нужда от ваксина и желае такава, ще има такава".

"Успяхме да пречупим кривата на заболеваемостта. В момента страната ни е на 24-то място по заболеваемост в Европейския съюз и на трета по смъртност. Това е в резултат на мерките. Благодаря на всички български граждани, които спазват мерките."

"Ако всички действаме заедно като отбор, победата ще бъде наша", категоричен бе здравният министър.

171 новозаразени с COVID-19 и 944 излекувани за денонощие

171 новозаразени с COVID-19 и 944 излекувани за денонощие

Направени са 2 660 теста към понеделник

На въпрос дали се планира отхлабване на мерките, здравният министър бе уклончив. Той подчерта, че здравните власти следят всяко едно число и решенията се взимат според нуждите. Tогава, когато кажем нещо, коронавирусът винаги ни опровергава, припомни Ангелов и увери, че решенията се взимат на база научни доказателства.