Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и колегите й от още 12 страни - членки на ЕС, призоваха Европейската комисия да подпомогне с ваксини страните от Източното партньорство - Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна, след като това бе сторено за страните от Западните Балкани.

В писмо до върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел и до еврокомисарите по здравеопазването - Стела Кириакидуис, и по разширяването - Оливер Вархеи, се казва: "Нашите граници няма да бъдат защитени, ако не разширим подкрепата си към съседите. Убедени сме, че усилията ни ще бъдат оценени от правителствата и от гражданските общества в страните от Източното партньорство и ще увеличат видимостта на геополитическите усилия на ЕК и ЕС".

Писмото е подписано от външните министри на България, Дания, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария, Финландия, Хърватия, Чехия и Швеция.

Западните Балкани се чувстват изоставени след започване на ваксинации в Европа

Западните Балкани се чувстват изоставени след започване на ваксинации в Европа

Северномакедонски епидемиолог вижда неравенства и ги сравнаява с потъването на Титаник през 1911 година

По-рано ЕК прие пакет от 70 милиона евро по Инструмента за предприсъединяване (IPA II), за да подпомогне финансирането на достъпа на партньорите от Западните Балкани до ваксините COVID-19, доставени от държавите-членки на ЕС.

Вархеи коментира, че "по време на пандемията ЕС показа, че се отнасяме към Западните Балкани като привилегировани партньори. Продължаваме да действаме в този дух и в случая на ваксини, като предприемаме стъпки за бързо стартиране на кампаниите за ваксинация на критичния персонал и най-уязвимите групи в региона в началото. Бързата ваксинация ще бъде решаваща за прекратяване на пандемията и стартиране на социално-икономическото възстановяване на Западните Балкани."

Пакетът ще бъде изплатен под формата на безвъзмездни средства, които ще помогнат за покриване на разходите за ваксините за приоритетни групи в региона, както и необходимото оборудване за ваксинация. Това ще позволи на Западните Балкани да закупят редица ваксини от споразуменията за предварително закупуване на ЕС с шест производители, като отделни държави-членки на ЕС споделят част от предварително разпределените си дози.

Заев: България ни помогна в труден момент, искаме да сме добри съседи

Заев: България ни помогна в труден момент, искаме да сме добри съседи

Ваксините се оказаха обаче повод за спор между политиците