Когато миналия месец хиляди хора в Европейския съюз започнаха да запретват ръкави, за да се ваксинират срещу коронавируса, една част от континента се почувства изолирана и изоставена - Западните Балкани, пише АП.

Балканските държави се бориха да получат достъп до ваксини срещу COVID-19 от множество компании и програми, но повечето от страните в югоизточната периферия на Европа все още чакат да пристигнат първите им ваксини, без да има точен график за стартиране на националните им кампании.

Това, което вече е ясно, е, че Албания, Босна, Косово, Черна гора, Република Северна Македония и Сърбия - дом на около 20 милиона души - ще изостанат далеч зад 27-те държави от ЕС и Великобритания в усилията за постигане на стаден имунитет чрез бързо ваксиниране на голям брой хора.

Северномакедонският епидемиолог Драган Даниловски сравнява настоящата ситуация с ваксините в Западните Балкани с неравенствата, наблюдавани по време на потъването на Титаник през 1911 година. "Богатите са грабнали всички налични спасителни лодки, оставяйки другите зад себе си", каза Даниловски пред телевизия 24.

Такива настроения, когато светът е изправен пред най-тежката здравна криза от един век, придобиха сила в Западните Балкани - термин, използван за идентифициране на балканските държави, които искат да се присъединят, но все още не са част от ЕС. Тези настроения активно се подклажда от проруски политици в регион, затворен между западната и руската сфери на влияние.

"Чувствах се така, сякаш няма надеждите ми за връщане към нормален живот", обяснява 50-годишната Белма Джонко в Сараево, босненската столица, описвайки емоционалните последици от новините, че хиляди лекари, медицински сестри и възрастни хора в ЕС са получили първите дози ваксина, разработена от американския производител на лекарства Pfizer и германския BioNTech, докато опустошената от война държава продължава да чака.

Много балкански държави възлагат своите надежди на COVAX, глобална агенция за снабдяване с ваксини, създадена от Световната здравна организация и глобални благотворителни групи за справяне с нарастващото неравенство в разпространението на ваксини. COVAX е осигурил сделки за няколко обещаващи ваксини срещу COVID-19, но засега ще покрива само дози за инокулиране на 20% от населението на дадена страна.

Захариева и 12 външни министри на ЕС искат помощ с ваксини за страните от Източното партньорство

Захариева и 12 външни министри на ЕС искат помощ с ваксини за страните от Източното партньорство

Европа вече помага на страните от Западните Балкани

Наред с други политически нестабилни посткомунистически балкански държави, които отдавна изповядват желанието си да се присъединят към ЕС, но не успяват да изпълнят условията за постигане на тази цел, Босна е запазила ваксини чрез COVAX и очаква да започне да получава първите си дози най-рано през април.

"Междувременно трябва да продължа да лишавам 83-годишния си баща от компанията и любовта към внуците му", допълва Джонко, позовавайки се на нискотехнологичната, но сърцераздирателна защита срещу вируса, като държи възрастните хора изолирани от потенциални източници на инфекция.

Сърбия е единствената досега държава от Западните Балкани, която е получила ваксини до момента, като получава доставки от Pfizer-BioNTech и ваксината Sputnik V, разработена от Русия. Сърбия обаче няма достатъчно дози за започване на масови ваксинации, тъй като са пристигнали само 25 000 дози от ваксината Pfizer-BioNTech и 2 400 от руската ваксина.

Програмата за ваксинация на Сърбия започна на 24 декември, три дни преди ЕС, когато премиерът Ана Бърнабич получи доза в опит да увеличи доверието на обществото към ваксината, тъй като много балкански правителства също се борят със силни антиваксър движения.

Изпълнителният орган на ЕС, Европейската комисия, наскоро договори пакет от 70 милиона евро (86 милиона долара), за да помогне балканските държави да получат достъп до ваксините, в допълнение на 500 милиона евро (616 милиона долара), с които блокът вече е допринесъл за COVAX.

"По време на пандемията ЕС показа, че ние се отнасяме към Западните Балкани като привилегировани партньори", каза еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели.

Урсула фон дер Лайен коментира, че ЕС ще има повече ваксини от необходимото за своите жители през 2021 г. и посочи, че блокът може да сподели допълнителните доставки със Западните Балкани и страните от Африка.

И все пак на Балканите господстващото впечатление е, че блокът отново се провали в слаборазвития европейски регион. По думите на албанския политически анализатор Скендер Минхози, ЕС е достигнал своя момент "примиряване или затваряне".

"Или ни покажете, че ви е грижа за нас, или не се изненадвайте, ако някои от нас последват призива на руски или китайски лобисти, които обикалят света с джобове, пълни с ваксини", допълва Минхози.

Проучване на ЕП показа дезинформация в РС Македония

Проучване на ЕП показа дезинформация в РС Македония

Въображаеми заплахи за идентичността, дезинформация с антибългарска, антигръцка и антиалбанска реторика

Явната липса на западна солидарност на фона на пандемията се използва от местните проруски политици, за да изобразят ЕС като единствено ориентиран към печалбата. Междувременно Русия и Китай се борят за политическо и икономическо влияние.

"Вярвам (на руската ваксина), не вярвам на търговските разкази, идващи от Запада", заяви Милорад Додик, лидер на босненските сърби, преди да бъде хоспитализиран с коронавирус.

В албанската столица Тирана премиерът Еди Рама поиска извинение от руското посолство, след като публикува съобщение в социалните мрежи, че Москва е готова незабавно да предостави на Албания ваксината Sputnik V, въпреки че ваксината не е сертифицирана в ЕС.

"Като човек се чувствах възмутен и като европеец се чувствах засрамен, докато като министър-председател на Албания се чувствах по-мотивиран от всякога да не позволя на албанците да бъдат изключени от възможността да бъдат защитени едновременно с други европейци", каза Рама, докато обяви договор за закупуване на 500 000 дози от ваксината Pfizer-BioNTech.

Някои смятат, че забавянето на ваксинацията може да се окаже прикрита благословия в регион, където годините на намаляващо доверие в правителството и публичните институции усилват гласовете на отричащите вируса и антиваксърите.

"Нямам търпение животът да се нормализира и за да се случи това се нуждаем от успешна ваксина", коментира Белма Газибара, специалист по инфекциозни болести, работеща в болница за COVID-19 в Сараево.

Газибара допълва, че наблюдението на разпространението на ваксината срещу коронавирус в Европа ще увеличи желанието на босненците да се ваксинират.

"Ако, както силно се надявам, одобрените ваксини спазят обещанието си другаде в Европа, очаквам усвояването да бъде много по-високо, отколкото би било в момента", допълва тя.

Борисов към Заев: Винаги сме готови да помогнем на най-близките си съседи

Борисов към Заев: Винаги сме готови да помогнем на най-близките си съседи

По-рано македонският премиер благодари за намерението ни да осигурим ваксини за РСМ