Най-високият дял на публични разходи за здравеопазване e в сегмента за възрастни хора над 65-годишна възраст (над 300 000 хоспитализации на възрастни хора за 2014 г.). Очертава се трайна тенденция за застаряване на населението и нарастващи нужди за здравни грижи и социални услуги.

Тези данни бяха представени по време на конференция на БЧК на тема „Човешките ресурси предоставянето на интегрирани здравно-социални услуги – предизвикателства и възможности“.

Разходите за дългосрочни грижи за възрастни хора в България са едва 0,05% от БВП, а в ЕС тези разходи са 0,41%.

Българският червен кръст, Социалното министерство и Швейцарският червен кръст реализират проект „Домашни грижи за независим и достоен живот“.
Целта е създаването на модел за социална грижа, който да носи най-добрите практики от Швейцария. Възрастното население у нас се увеличава, което води до предизвикателства от социално–икономически характер, отбеляза генералният директор на БЧК Проф. д-р Красимир Гигов.

Основен компонент на проекта е изработване на законодателна уредба с цел институционализиране на домашните грижи като форма за интегрирано предоставяне на здравни и социални услуги на възрастни над 65-години у дома.

Сред целевите групи са и възрастните хора след активно лечение в болница, както и самотните възрастни в малки и отдалечени населени места. Четири центъра „Домашни грижи“ вече функционират във Враца, Оряхово, Криводол и Бяла Слатина.

Във всеки от тях се обгрижват между 100 и 115 пациенти. За тях се грижат 17 медицински сестри и 33 домашни помощници, като 25% от тях са роми. 15% от обгрижваните са от ромски произход. Средният разход за пациент е 1500-1600 лв. годишно.

Швейцарците се гордеят със здравната си система, която е една от най-добрите в света, но и една от най-скъпите, изтъкна швейцарският посланик Денис Кнобел. По тази причини преди 20 години Швейцария е била принудена да преосмисли системата си.

Всеки има право на достоен живот, това се отнася най-вече за нашите родители“, заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски. Безспорна е демографската криза както за България, така и за ЕС. Няма страни, които да са подминати от нея, допълни д-р Персенски.

Това, че ще въведем тези интегрирани здравно-социални грижи, е наша отговорност, но за МЗ е много по-важен професионализмът на тези грижи“, заключи Персенски.