Ако не се подпише Национален рамков договор (НРД), ще има неприятни последици. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Иван Маджаров по време на 75-тия извънреден събор на съсловната организация в "Интер Експо Център" в София. Но, по думите му, няма причина да не се подписва НРД. Нямало нищо, което да е причина съборът на БЛС да реши да не го подпише, според него.

Новите предложения, които са договорени между БЛС и Националната здравноосигурителна каса, са възможност при първо нарушение от един тип да няма санкция, а да се дава методично указание на лекаря, каза Иван Маджаров. Санкциите няма да се кумулират.

От НЗОК са приели и предложението на БЛС да има отделен бюджет и целенасочено финансиране за иновации като роботизираната хирургия, която се прилага в болниците. Ще могат също да се прехвърлят до 10% от леглата от една клиника в друга от същия тип. Освен това личните лекари няма да са длъжни на оповестяват на видно място мобилните си номера. Но ще трябва да посочват телефон на лекарската практика, стана ясно още от думите на Маджаров.

По-малко направления за пациентите - спор между лекари и НЗОК

По-малко направления за пациентите - спор между лекари и НЗОК

Все още се изяснява какви средства за какви дейности са заложени в бюджета за 2023 г.

Въпреки че нямаме финансови параметри поради липса на бюджет, ще предложим на събора да подпишем рамков договор при определени финансови параметри, които ще трябва да защитаваме, допълни още той. Ако това не се случи, няма да има НРД в следващите 2-4 месеца и ще се работи по стария. Но това означава, че лекарите в извънболничната помощ няма да могат да си получават парите, договорени още в края на миналата година.

По-късно от БЛС съобщиха, че делегатите на събора са дали с 226 гласа "за", 31 "против" и 8 "въздържал се" мандат на ръководството организацията за подписване на НРД 2023-2025 при конкретните параметри, за които спомена Иван Маджаров по време на форума.

Сред тях са: да няма лимит в направленията, които личните лекари издават на диспансеризираните пациенти за специалист; личните лекари няма да са длъжни да оповестяват на видно място личните си мобилни телефонни номера, но ще трябва да има посочен телефонен номер на лекарската практика; санкциите да не се кумулират при еднотипни нарушения, а при първо нарушения се планира методическа подкрепа от НЗОК вместо глоба; болниците да могат да "прехвърлят" до 10% от леглата си от една клиника в друга от същия тип; приемащ лекар в болница да може да е и без специалност, а лекарите, които специализират, а могат да извършват лечебни дейности като изпълнител под надзор на специалист.

НЗОК одобри бюджета си от 7 млрд.лв. за три часа
Обновена

НЗОК одобри бюджета си от 7 млрд.лв. за три часа

От инстутицията обясниха, че здравната вноска остава 8%